promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sohasem fogják elfelejteni az angol kapitány levelét
Borítókép:  Forrás: joe.co.uk
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Hogy az angol válogatott, maga mögött hagyva az elmúlt 28 év futballkudarcai jelentette terhet, és az elviselhetetlen szurkolói nyomást, 1990 után újra négy közé tudott jutni világbajnokságon, nagyban szövetségi kapitányának köszönheti. Gareth Southgate a botrányos körümények közepette távozott Sam Allardyce után érkezett a kispadra még 2016 őszén, és stabil, önmagában hinni képes csapatot formált a válogatottból. Huszonnégy mérkőzésén mindössze kétszer kapott ki csapata, a világbajnokságon pedig szerdán először, így a bronzéremért játszhat.

A skatulyából előhúzott 47 éves trénerre elég volt ránézni, s az embert megszállta a hűvös nyugalom. Biztos vagyok benne, hogy játékosai is így vélekednek vele kapcsolatban. Nem elégedett meg azzal, hogy futballistaként szerzett tapasztalatával, az edzői papírral kibélelve a kispadot ücsörögjön, s várja a sült galambot.

Mentáltrénert hívott az edzői stábba, utazgatott az Egyesült Államokban, hogy tudáskészletét bővítse az ottani közegben, s ennek mentén egy olyan szakembert is szerződtetett, aki kizárólag a támadásokért felel a nemzeti csapatnál, különös tekintettel a szögleteknél, szabadrúgásoknál végrehajtott mozgásokra. Anglia ennek köszönhetően tizenkét góljából kilencet rögzített játkhelyzet után szerzett.

Bár Southgate „csupán” a Middlesbrough és az angol U21-es válogatott kispadján ült, mielőtt szövetségi kapitány lett, a felnőtt válogatott tagjai tisztelik, hallgatnak rá. Jürgen Klopphoz hasolóan minden mérkőzés után a pályán köszöni meg futballistáinak a játékot, akkor is ha nyert, vagy ha veszített csapata. A megbeszéléseken isszák a szavait, s mivel mondanivalóját udvariasan, de határozottan közli a játékosokkal, sikerült olyan csapategységet kovácsolnia, mely a legjobb négyig repítette a válogatottat, a szurkolókat pedig az egekbe.

Egy hiteles, értelmes edző, mint Southgate a stábtagjaira is odafigyel, nem csupán megbízik bennük, de a lelkükkel is törődik. A kapitány ezen a téren is egészen profi módon viselkedik.

Mindezt Jim Lucas, az angol válogatott közösségi oldalait kezelő sajtómunkatárs közléséből tudjuk. Az újságíró Twitter-oldalán tette közzé azt a kézzel írt levelet, mely a válogatott szentpétervári főhadiszállásán várta, mikor az angol csapat megérkezett a vébére. A levelet Gareth Southgate jegyezte, s nem csak Lucasnak írt, hanem az összes stábtagnak.
Jim,
minél többet tapasztalok, annál fontosabbnak látom, hogy a világbajnokságon a saját történetünket mondjuk el. Te ezt tökéletesen érted. Csak így tovább, remélem, hogy a világbajnokságon felejthetetlen élményekkel gazdagodsz majd.
A legjobbakat,
Gareth



Lucas Twitter-bejegyzésében azt írta, a vb kezdete óta minden egyes nap elolvasta a levelet, s miután visszatértek a hoteljükbe a horvátok elleni mérkőzést követően, újra megtette.

„Büszke vagyok, hogy ezért a csapatért, s ezzel a kapitánnyal dolgozhatom” – szögezte le.

Ha csak fele ekkora motivációs löketet adott a többi stábtagnak Southgate levele, már megérte megírnia. Afelől pedig ezek után semmi kétségünk, hogy a tréner tökéletesen érti, mit jelent az, hogy profi módon ösztönözni valakit.

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit!

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás