promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ostoba politikai üzenetet küldött a horvátok kulcsembere, majd letagadta
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Domagoj Vida az oroszok elleni vb-negyeddöntő lefújásáig vitathatatlanul pozitív hőse volt az összecsapásnak – a horvátok szemszögéből. A hosszabbítás első félidejében az ő fejesével szerzett vezetést Horvátország, majd az ő értékesített tizenegyesére is szükség volt, hogy csapata bejusson a legjobb négy közé.

Vida előbb a gyepen ünnepelt, majd ostoba heccel verte ki a biztosítékot a FIFA-nál és az orosz drukkereknél. Volt válogatottbeli csapattársával Ognjen Vukojeviccsel rövid videóüzenetben pörköltek oda a Kelet-Ukrajnát és a Krím-félszigetet megszállás alatt tartó oroszoknak. „Dicsőség Ukrajnának” – harsogta Vida az oroszellenes, nacionalista ukrán szlogent, majd Vukojevic hozzáteszi: „A győzelem a Dinamóé és Ukrajnáé lesz ”. Vukojevic a Dinamo Kijevben is együtt futballozott Vidával, jelenleg pedig a klub játékosmegfigyelője.



Az ESPNFC online kiadása arról írt, hogy a videónak hamar híre ment – most 2,3 millió letöltésnél jár –, és rendkívüli felháborodás övezi Oroszországban.

Vida súlyosan felelőtlen volt, hiszen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fegyelmi szabályzata kimondja, hogy bármilyen politikai üzenet a pályán kétmeccses eltiltást és minimum ötezer svájci frankos bírságot von maga után. Bár a videó nem a gyepen készült, a horvát játékos így is ostobaságot követett el, s magára haragította a házigazdákat.

Az orosz drukkerek már szombat éjszaka is horvátellenes jelszavakat skandáltak Moszkva központjában. A szervezőbizottság rengeteget tett azért, hogy a különösen aktívnak és veszélyesnek mondható helyi futballhuligánokat megfékezze a világbajnokság ideje alatt. Ebben a helyzetben pont nem hiányoznak nekik a Vidáéhoz hasonló üzenetek.

A FIFA fegyelmi bizottsága végül eltekintett a komolyabb felelősségre vonástól, s mindössze hivatalosan figyelmeztette a horvát védőt, hogy ne tegyen ilyet máskor. Ehhez a bocsánatkérésére is szükség volt, melyet az orosz Championat nevű lap közölt. „Ez csak egy vicc volt az ukrán barátaim számára. Tisztelem az orosz népet, nem akartam semmi rosszat nekik. A futball kívül áll a politikán” – magyarázkodott Vida. Később a horvát szövetségen keresztül egy hivatalos bocsánatkérő közleményt is kiadott, melyben azt írta, csak köszönetet akart mondani az ukránok buzdításának, és sajnálja, hogy egyes orgánumok félreértelmezték a szavait…

A magyarázkodása az oroszokat nem fogja meghatni, amire ráerősít az ukrán szövetség elnökének nyilatkozata is. „Minden ukrán hazafi egy kicsit horvátnak érezte magát szombat éjszaka” – mondta Andrej Pavelko.

A még nagyobb botrányt elkerülendő hétfőn közleményben tudatta a horvát szövetség, hogy hazarendelte Ognjen Vukojevicset.

Nem először fordul elő, hogy a politika és a sovinizmus teret kap a világbajnokságon. Mi is írtunk róla, hogy a Szerbia-Svájc csoportmérkőzésen az albán származású, s így a szerbekkel nem túl jó viszonyt ápoló Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri góljaik után a kétfejű sast formázták a kezükkel gólöröm közben, hogy a szerb drukkereket hecceljék. A kétfejű sas megtalálható az albán zászlón, de pikírt módon a szerben is ott virít. A két játékos – bár a FIFA szabályzata alapján kétmeccses eltiltás dukált volna nekik – tíz-tízezer svájci frankos büntetést kapott.

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit!

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás