promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tyúkanyó, az agyturkász és a specialista – ők a foci-vb legfontosabb háttéremberei
Borítókép:  jb.com.br
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ahogy majd minden sikeres férfi mögött áll egy sikeres nő, úgy a világbajnokságra kijutott csapatok szövetségi kapitányai mögött is meghúzódnak csendben rendkívül fontos háttéremberek. Nélkülük nem működne a csapategység, nem lenne megfelelő az állóképesség, a mentális felkészültség, de lehet, hogy még a csapatbusz sem indulna el időben. A FIFA honlapjának segítségével röviden bemutatjuk néhányukat.

Didier Deschamps első számú segítőjét, jobbkezét Guy Stephan-nek hívják. A 61 éves menedzser a 90-es évek végén a Bordeaux-ot és a Lyont is vezette, majd a francia U17-es válogatottat, sőt később Szenegál válogatottját is. A tapasztalata tehát megvan ahhoz, hogy a legmagasabb szinten is megállja a helyét. Tizennyolc éve ismerkedett meg Deschamps-val, hat éve dolgoznak együtt a felnőtt válogatott mellett, egymás minden rezdülését pontosan ismerik. Azt beszélik, a francia válogatott clairefontaine-i edzőbázisán minden játékos az édesapjaként tekint rá, belsőséges a viszonya mindenkivel.

b7zwyefkhdysw6c2whjo

„Ritka az olyan ember, mint ő. Három szóval nem igazán lehetne jellemezni: hűséges, őszinte, hatékony és intelligens” – így jellemezte őt a közelmúltban Noel Le Graet.

Titének, a brazilok szövetségi kapitányának is van egy Stephanhoz hasonló hűséges fegyverhordozója, mégpedig Cleber Xavier. Ő a szakállas férfi Tite jobbján minden egyes válogatott meccsen a kispadnál vagy épp a sajtótájékoztatókon. Tizenhét éve dolgoznak együtt, Xavier a brazil kapitányt segítő edzői stáb feje. Nem csak hírlik, ő maga is ki meri mondani: egymás mellé rendelve dolgoznak, gyakorlatilag ugyanolyan beleszólása van a komoly döntésekbe, mint Titének.

h2ugz7uivpwonehibtzh

„Én a gyakorlat embere vagyok, míg Tite inkább az elmélettel van elfoglalva. Tite nem énközpontú ember, egymás mellett dolgozunk, ugyanakkora hatalommal felruházva. A végső döntés természetesen az övé, ő a kapitány” – ecsetelte a közös munkát Xavier.

Egyfajta tyúkanyóként felügyeli a horvát válogatott tagbaszakadt játékosait az apróbb termetű Iva Olivari. Csapatvezetőként úttörő, előtte még egyetlen nő sem foglalt helyet világbajnokságon a horvát kispadon. A játékosok imádják, tele van a net a futballistákkal közös fotóival, bejárása van az öltözőbe, természetesen a meccseken is együtt ül a stábbal. A szurkolók körében is igen népszerű, több mint négyezer követője van az Instagramon. A csapat körüli összes utazási logisztikai problémát ő felügyeli, és nem most kezdte a pályát: 1992 óta dolgozik a horvát szövetségben. A sport nem ismeretlen terep a számára, 14 évesen országos bajnok volt teniszben.

„Iva fantasztikus személyiség, tíz éve ismerem, mindig ott van körülöttünk. Olyan, mint ha a védőangyalunk lenne. Azért nem lehet egyszerű bennünket irányítani, ő minden mókában benne van, s emiatt nagyon szeretjük őt” – jellemezte a csapat Olivarival való kapcsolatát Danijel Subasic kapus.

 

#moji❤️ #obitelj #family #hrvatska?? #fifaworldcup2018 @ivanrakitic @mariomandzukic_official

Iva Olivari (@iva_oli) által megosztott bejegyzés,



A svédek az utolsó csoportfordulóban csakis győzelemmel juthattak biztosan tovább: 3-0-lal ütötték ki Mexikót. A nyolcaddöntőben rendkívül kiélezett meccsen, a képzettebb játékosokkal felálló svájciakat is legyőzték (1-0), így 1994 óta először jutottak a legjobb nyolc közé vb-n. Sikereik egyik fő kovácsa sportpszichológusuk, Daniel Ekvall, aki most is a csapat mellett van. „Csoportos foglalkozásokat is szoktunk tartani, de egyénileg is bárki bekopogtathat hozzám. Ezeken a beszélgetéseken sok minden elhangzik, melyekből kialakítok egy tervet a soron következő meccs előtt, s ez alapján készülünk fel az előttünk álló újabb kihívásra. Csak együtt lehetünk sikeresek, ezt én és a játékosok is pontosan tudjuk” – fejtette ki a fifa.com-nak a terapeuta.

BB160901BB193

A 39 éves szakember a Reutersnek három fő pontra hegyezte ki a terápiát: csak a soron következő feladatra kell koncetrálnia a futballistáknak a gyepen, pozitív visszajelzéseket kell adniuk egymás felé, és erőteljes vezetés mellett hatékony együttműködést vár el. Ha kell, akkor a gyerekkorukról, ha szükséges, akkor egy-egy jó megmozdulásukról beszélget a játékosokkal. A világsztár nélkül felálló svédek eddigi teljesítményén tökéletesen meglátszik az ideális mentális állapot.

Külön támadásért és védekezésért felelős edzőt az amerikai futball csapatok foglalkoztatnak, de előfordul, hogy az európai fociban is alkalmaznak specialistákat. Ilyen Allan Russel, aki az angol válogatott támadásvezetéséért felelős tréner. „Nagyon ritka az olyan szakember, aki kifejezetten egy feladatsorral foglalkozik a csapat mellett, aki főképp a technika csiszolásáért felel, amiből gólokat lehet szerezni8 – nyilatkozta Gareth Southgate, az angolok kapitánya. Hozzátette, a stáb a játékosokat mindig a soron következő meccsre készíti fel, míg Russelnek egészen más a feladata: mégpedig a gólszerzési lehetéségek számának növelése.

Érdekesség, hogy a skót származású Russel nem vitte sokra játékosként, a skót első osztály volt a legmagasabb szint, ahol játszott – támadó középpályásként. Amikor az Egyesült Államokba igazolt, az ottani csapatoknál testközelből figyelhette meg a csak a támadásokért felelős edző munkáját. Visszavonulása után rengeteget tanult, képezte magát, s Southgate szerződtette.

Southgate alaposan elemezte a 2014-es vébé góljait, s kiszámolta, hogy a találatok 11 százaléka szögletből, vagyis rögzített szituáció után esett. Ő maga is ellátogatott az USA-ba a csapatok támadójátékát elemezni, sőt még az amerikai futball klubok munkájából is tudott meríteni.

client russell thumb

Az első két meccsén nyolc gólt szerzett Anglia, mondjuk a nem épp világverő Panama és Tunézia ellen, de ez nem csökkenti a teljesítményt. „Allan sok időt szentel a rögzített helyzetek utáni akciók gyakorlására. Megbeszéltük, hogy ez kulcsfontosságú lesz a világbajnokságon, ezért sokat kell foglalkozni velük” – magyarázta Southgate.

A Kolumbia elleni büntetőt például szöglet előzte meg, de a Panama elleni negyedik gól is egy szabadrúgás után esett, melyet alaposan begyakoroltak a játékosok. Az angol játékosok abszolút vevők Russel gyakorlataira. „Hogyan kell blokkolni, merre kell futni állított labdahelyzetet követően, ezeket mind elmagyarázza nekünk” – mondta a FIFA honlapjának Loftus-Cheek.

Harry Kane is dicsérte a szakember munkáját: „Top-játékosok vagyunk, nem kell minden egyes játékelemet elmagyaráznia, de azok az apróságok, melyeket megmutat, rengeteget segítettek eddig.” 

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás