promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Huszonnégy évet várt erre Svédország – mit reagál most Ibrahimovic?
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Svédország–Svájc. Egy olyan világbajnoki nyolcaddöntő a 2018-as oroszországi tornán, amelynek létrejövetele az előzetes kalkulálások alapján igencsak minimális volt. Főképp azért, mert a szakértők azzal számoltak, hogy a saját csoportját majd megnyerő Németország játszik az alpesi nemzet tizenegyével. Nos, nem így lett, a németek csoportutolsóként kullogtak haza, míg a svédek kvartettjük első helyén léptek tovább, és játszhatták összességében ötvenedik világbajnoki mérkőzésüket.

Igaz, esélyük a továbbjutásra minimális, már ha abból indulunk ki, hogy huszonnégy éve nem nyertek mérkőzést az egyenes kieséses szakaszban. Bár az az adat Svájc szempontjából sem volt túl bíztató, hogy az alpesi válogatott 1954 óta nem szerzett gól a rájátszások során. (Akkor azonban rögtön ötöt is lőttek Ausztriának.)

Érdekes párosítás tehát ez. S, hogy mit lehetett várni előzetesen? Azt biztos nem, hogy a svédek sok kis apró passzal megzavarják ellenfelüket, hiszen az együttes Németország ellen 24,5, míg Mexikó ellen csak 33,5 százalékban birtokolta a labdát. Ráadásul passzaik hatékonysága a csoportköröket tekintve a harmadik legrosszabb volt – Izland és Irán után. Ebből adódóan nem meglepő, hogy az első negyvenöt perc után a labdabirtoklás 66-34 volt Svájc javára.

Ugyanakkor, ha egy tényezőre rámutatott ez a világbajnokság az az, hogy a labdabirtoklás vagy éppen a passzok száma nem áll egyenes arányosságban az eredménnyel, a helyzetek számával. S erre jó példa Svédország játéka, amelynek az első félidőben több és komolyabb gólszerzési lehetősége is adódott, Svájc pedig főképp oldalról beérkező labdákkal, vagy egy-egy átlövéssel próbálkozott.

Ezzel együtt fontos megjegyezni, egyik csapat sem vállalt nagy kockáztatott: saját térfelén védekezett, s onnan próbált meg egyritmusú, gyors ellentámadást vezetni.

A kockázatkerülő, a biztos védekezésre épülő futball a második félidő első részében is érvényes maradt. Egészen a 66. percig, amikor Forsberg egy lövőcsel után, tizenhat méterről, szemben a kapuval lőtt, kísérletébe pedig olyan szerencsétlenül ért bele Akanji, hogy a labda a kapuba kötött ki.


Természetesen váltott Svájc, és ezután szinte egykapuzott, de vagy egy svéd láb vagy az északi csapat kapusa, Olsen hárított. A nyitott kérdések sorát pedig a 94. percben zárhatta volna le Svédország, amely először tizenegyest kapott, ám videóbírózás után kiderült: Olsson lábát Lang még a tizenhatos előtt érte el.

A szabadrúgást ugyan Sommer védte, ám Svédország így is 1-0-ra verte Svájcot, és 1994 után először van ott a legjobb nyolc csapat között.

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit!

(Havasi Zsolt)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás