promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Neymar tündöklése és vergődése
Borítókép:  Forrás: fifa.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mexikónak megvolt a receptje arra a múltban, hogyan kell legyőzni a világ egyik legjobb csapatát. 1999 és 2003 között egyetlen alkalommal sem tudták megverni a brazilok a közép-amerikaiakat, sőt hét meccsből négyen Mexikó nyert. Az elmúlt hat évben is több alkalommal megviccelték a sárga-kékeket, persze, hogy most is erre készültek.

A drukkerek is hergelték magukat a nyolcaddöntőre, a mexikóiak a magyaroktól a 2016-os Eb-n is látott vonulást is bemutattak a szamarai stadion felé tartva – picit hazabeszélve: a miénk azért impozánsabb volt.



Brazília 1990 óta minden vébén túljutott a nyolcaddöntőn, ők a sormintát kívánták folytatni, míg Mexikó megszakítani akarta azt. Ők ugyanis általában a legjobb 16 között szoktak elhullani.

Mint tót az anyjának, úgy esett neki Mexikó ellenfelének, a brazilok az úgynevezett második labdákat sem tudták sokszor megkaparintani. Herrera lövésébe az utolsó pillanatban feküdtek bele a védők, záporoztak a beadások a brazilok tizenhatosára. Húsz perc után ébredeztek Tite tanítványai, Neymar éles szögből leadott lövését védte Ochoa, majd egy kapu előtti kavarodás után szereztek ki híján gólt a brazilok.

A semleges nézők számára vonzónak tűnhet, amit a mexikói Juan Carlos Osorio csinál. Megalkuvást nem tűrő támadójátékra rendezi be csapatát, teljesen mindegy, hogy Németország, vagy Brazília az ellenfél. A védők a svédek elleni 0-3-at leszámítva jól tették a dolgukat, elöl pedig Chicharito, Vela és Lozano sebességére építhetett a csapat. A bátor 4-3-3-as felállás ezen a meccsen is feküdt a zöld mezeseknek.

Azért az sem mindennapi, hogy egy tréner Brazília ellen bevállalja, hogy egy öt vébét megjárt, 39 éves védekező középpályást állít a szűrő pozícióba. A volt barcás Rafael Marquez tökéletesen végrehajtotta, amit a mester kért tőle a Neymarral, Coutoinhóval, Gabriel Jesus-szal felálló támadósor nem tudott átrohanni rajtuk. Sir Stanley Matthews 1954-es szereplése óta nem lépett pályára a kieséses szakaszban ilyen koros játékos.

Tite felrázta a csapatát a szünetben, Ochoának nagy védéssel kellett kezdenie, öt perc elteltével már ő sem segíthetett. Neymar keresztbe vezette a labdát a mexikói tizenhatos előtt, sarokkal tette Willian elé, a Chelsea támadó középpályása lefutotta a védőket, belőtte a hosszú kapufához a labdát, ahol Gabriel Jesus még lemaradt, Neymar viszont ugyancsak becsúszva a hálóba pofozta a játékszert (1-0). Gólöröme elárulta, nagy kő esett le a szívéről, de nem is ő lett volna, ha nem inti csendre a biztonság kedvéért a kritikusokat. Az OptaJoe statisztikája szerint 38 lövése volt eddig a vébéken, hatodik gólját rúgta belőle. Messinek 67, Ronaldonak 74 lövésből jött össze ugyanennyi.

Ochoa tartotta meccsben Mexikót a kapott gól után: egyszer jó helyen kolbászolt a kapuban, Willian bombájánál már nem volt elég a reflex, bravúr kellett. Érdekes, hogy Ochoa a 2014-es tornán is őrült jól védett, de nem kívánkozott nagyobb klubba, jelenleg a Standard Liége keretének a tagja.

Rossz hír volt a mexikói drukkereknek, hogy csapatuk még soha nem fordított, ha hátrányba került a vb kieséses szakaszában. Neymarnak pedig az, hogy Salcedo elhatározta, kicsinálja a sérüléséből nemrég felépült csatárcsillagot. Előbb csak faragta, majd az oldalvonal mellett megtaposta, amire Neymar olyan haláltusával reagált, amit legutóbb talán a tavalyi Honvéd–Videoton „bajnoki döntőben” láttunk Danko Lazovicstól.

Salcedo mozdulata gusztustalan volt, de Neymar reakciója sem volt túl őszinte. Ha valakinek olyan fájdalmai vannak, melyeket ő bemutatott, képtelen lábra állni, nemhogy folytatni a játékot. Végül mindketten folytathatták. 

neymar szenved mexiko

Neymar a lefújás előtt elrobogott a bal szélen, spiccelését Ochoa még kispárgázta, a hosszú saroknál érkezett a percekkel korábban beállt Firmino, s lezárta a párharcot (2-0).


A brazilok győzelme megérdemelt, ellenfelük az esti belga-japán győztese lesz. 

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás