promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mo Szalah, egy 45 éves kapus és a ruszkik
Borítókép:  egyptindependent.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ázsiai csapat még soha nem volt részese futball vb-nyitómeccsnek, 2018. június 14-én a moszkvai Luzsnyiki Stadionban ez a sorminta megszakad. A házigazda oroszok Szaúd-Arábiával kezdenek az A csoportban, melybe ugyan egyetlen nagyágyú sem kapott besorolást, mégis kíméletlen meccsek várnak a négy résztvevőre. Nézzük, kikre!

Az idei torna egyik leginkább várt csapata Egyiptom lesz. Az észak-afrikaiak 1990 óta nem jártak világbajnokságon. Arra a kijutásra ötvennégy évet vártak, a '90 óta eltelt 28 év ehhez képest smafu. Az olaszországi vb-csoportjukat látva senki nem adott volna egy fityinget sem arra, hogy továbbjutnak. A csapatkapitány Magdi Abdelgani másképp gondolta, tizenegyesével pontot csentek az Euróra-bajnok hollandoktól, s miután az írek ellen gól nélkül hozták le a meccset, egyetlen pont elég lett volna a csodához. Anglia 1-0-ra győzött, de a kiesett egyiptomiakra így is hősként tekint vissza minden szurkoló.

A mostani kijutásuk az utolsó pillantban dőlt el. A Kongó elleni hazai selejtező 95. percében ki más, mint Liverpool csillaga, Mohamed Szalah döntött büntetőből. Az alexandriai stadionban elszabadult a pokol, Egyiptom megőrült, talán még a piramisokra is felfújták a Premier League legjobbjának választott Mo nevét.

Egyiptom a 4-4-2-es vagy a 4-2-3-1-es formációt választotta a vb- és Afrika Kupa-selejtezők során, s minden Szalah körül forog. Ő rúgta a selejtezőkön a gólok hetven százalékát úgy, hogy nem is lépett pályára minden meccsen. A szövetségi kapitány az a Héctor Cúper, aki az ezredforduló táján kétszer is Bajnokok Ligája-döntőbe vezette a Valenciát. Spanyolországból Olaszországba (Internazionale) vezetett az útja, majd Grúzián és Görögországon át Észak-Afrikába. Egyiptommal bejutott az Afrika Kupa-döntőjébe, és most a vb-n szerepelhet.

A szurkolókat leginkább izgalomban tartó kérdés velük kapcsolatban, hogy Szalah, akit a BL-döntőben cselgáncsos mozdulattal földre vitt Sergio Ramos, meggyógyul-e teljesen a torna kezdetéig. További érdekesség, hogy pályára lép-e majd a helyi Király Gábor, vagyis Esszam El-Hadard, aki 45 évével a vb-történet legidősebb játékosa lehet.

Oroszországnak rendezőként egyetlen kötelezettsége van: továbbjutni az A csoportból. A FIFA-ranglistán elfoglalt helyezésük nem ezt vetíti előre (66. hely), itt Uruguay (17.) és Egyiptom (46.) is jobban áll, de Szaúd-Arábia is csak eggyel van lemaradva (67). 2015 óta képtelenek az első ötvenben zárni az évet, utolsó komoly tétmeccsüket – ha a Konföderációs Kupát nem vesszük ide –, is ekkor nyerték. Az 1966-os vb-n elért 4. helyük megismétlésére vajmi kevés az esély, utolsó hangos sikerüket a 2008-as Eb-n aratták, az elődöntőben a későbbi győztes spanyolok állították meg őket. A tavalyi Konföderációs Kupán csak a harmatos Új-Zéland ellen sikerült győzni, Portugáliától és Mexikótól is kikapott Sztanyiszlav Csercseszov legénysége. A legutóbbi Eb-n csoportutolsóként végeztek, a 2014-es világbajnokságon pedig az Algéria elleni döntetlen miatt nem jött össze a nyolcaddöntő.

Csercseszov kapus volt pályafutása során, a masszív védekezésre törekszik, nem ritkán öt védővel küldi pályára a válogatottat, de négy bekk a minimum. A keretből csak Vlagyimir Gabulov (Brugge) és Denisz Cserisev (Villareal) játszik külföldön, a többiek az orosz Premjer Ligában edződnek. A legtöbb játékost a szentpétervári Zenit és a CSZKA Moszkva adja. Az idei Bajnokok Ligájában a CSZKA és a Szpartak Moszkva futballistái a csoportkörig jutottak. A renegátok közül a 38 éves Szergej Ignasevicset lehet kiemelni, aki 2002 óta szerepel a nemzeti csapatban: vb-n, Eb-n is járt már. A csapatkapitányi karszalagot a kapus Igor Akinfejev viseli, ő a gárda legnagyobb sztárja. Érdemes lesz még figyelni a 22 éves Mirancsuk-ikerpárra a Lokomotív Moszkvából: ők ketten messze a legfiatalabbak a koros keretből. És persze Fjodor Szmolovra, aki a Krasznodar színeiben 14 gólig jutott az orosz bajnokságban, s angol csapatok sora figyeli őt.

A szaúd-arábiai névsor legnagyobb neve Juan Antonio Pizzi, az argentín születésű spanyol mester. 2016-ban a Copa America döntőjében Chilével legyőzte Argentinát, de az orosz vb-re már nem tudta kivezetni a dél-amerikaiakat. Tavaly igazolta le őt a szaúdi szövetség, miután öt év alatt hat kapitányt fogyasztottak el. Helyi szinten azért nem sokkal marad el tőle népszerűségben Mohammad Al-Szalawi, aki a vb-selejtezők társgólkirályaként zárt 16 találattal – a lengyel Robert Lewandowski jutott el még eddig a vb-szereplők közül. Válogatott mezben 38 meccsen 29 találatnál jár a támadó, aki a Manchester Unitednél is edzett. Pizzi a 4-2-3-1-es felállást kedveli legjobban, melyben a csúcsék a gólzsák Al-Szalawi. Természetesen ő rúgta Japánnak azt a gólt, mellyel tavaly novemberben országa válogatottja kijutott a vb-re.

A keret 95 százaléka a szaúdi Al-Hilalban és Al-Ahliban játszik, hárman a spanyol első osztályban futballoznak (ez egy kereskedelmi „népszerűsítő” szerződésnek is köszönhető, nem csupán a labdarúgók képességének). Márciusban döntetlent játszottak Ukrajnával, májusban megverték a görögöket barátságos mérkőzésen, ez intő jel csoportellenfeleiknek. Persze ez nem jelenti azt, hogy van esélyük újra a legjobb 16 közé jutni, ahogy azt 1994-ben megtették Marokkó és Belgium legyőzésével. Most a torna leggyengébb csapataként tartják számon őket a fogadóirodák és a szakemberek is. Utolsó vb-szereplésükkor 2006-ban egy döntetlen jött össze Tunézia ellen.

Uruguayt hagytuk a legvégére, ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy ők a legnagyobb esélyesei a A csoportnak. Azt, hogy 1930-ban, és 1950-ben ők nyerték a vb-t, inkább hagyjuk – ők sem gondolják komolyan, hogy az esélylatolgatáskor ez bármennyit is számít. A csapatnévsor annál inkább. Minden sorukba jut legalább egy nemzetközi klasszis. A védelem oszlopa, a csapat kapitánya Diego Godín, az Atlético Madrid kőkemény bekkje. A középpálya motorja az elnyűhetetlen, 104-szeres válogatott Cristian Rodríguez lesz, de ezen a vb-n pattanhat színpadra a Juve 20 éves csillaga, Rodrigo Bentancur is. A Luis Suárez-Edinson Cavani csatárkettős top-3-as a világbajnokságon, hihetetlenül hatékonyak és rutinosak, mellesleg világklasszisok. 92 gólt szereztek együtt a válogatottban, Suárez a maga 50 találatával a La Celeste történetének legjobb gólvágója. A 19 éves Federico Valverde a csapat benjáminja, érdemes lesz figyelni rá: 15 éves kora óta válogatott, 16 volt, mikor leigazolta a Real Madrid, most a Deportivo La Corunában játszik.

Oscár Tabárezt, a csapat szövetségi kapitányát visszafogottan csak El Maestrónak becézik hazájában. Ez lesz a negyedik világbajnoksága trénerként, 2011-ben Copa Americát nyert az urukkal. Hatalmas lehetőségeket rejt a keret, de Tabáreznek ezt valahogy ki is kell aknáznia. A dél-amerikai vb-selejtezők utolsó fordulójára úgy fordultak rá, hogy előtte Chilétől, Perutól és a braziloktól is kikaptak, és muszáj volt győzniük Bolívia ellen, hogy biztosan elkerüljék a pótselejtezőket. Győztek. A barátságos meccseiken szintén vegyesen szerepeltek: a nem épp világverő Ausztriától például kikaptak, a lengyelekkel döntetlent értek el, míg a cseheket és Wales-t legyűrték. Ha a tréner Godínnal egységben alázatos egységgé tudja kovácsolni csapatát, a 2014-es nyolcaddöntős szereplés simán meglehet, de akár még rózsaszínűbb álmokat is dédelgethetnek az uruguayi drukkerek.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás