promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A csoportgyőzelemmel a világ élvonalának nyomába eredhetünk
Borítókép:  Magyar kézilabda-válogatott, Facebook
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mielőtt egy pár mondatban összefoglaljuk a selejtezősorozat eseményeit, röviden a szombati mérkőzésről is szót ejtünk.

Rendkívül rosszul kezdte az összecsapást a magyar csapat. Sok volt a pontatlanság, aminek következtében a fehérorosz válogatott 7-2-re is vezetett. Nem véletlen, hogy Kim Rasmussen ki is kérte az idejét. A fejmosás hatott, fokozatosan jöttek fel Kovacsics Anikóék, azonban a félidőben még így is egygólos vendégelőnyt mutatott az eredményjelző.

Jól jött a szünet, mert a második félidőben egy sokkal harcosabb, összeszedettebb magyar válogatottat láthatott a kecskeméti publikum. A 36. percben a dunaújvárosi Szekerczés Luca találatával sikerült átvenni a vezetést. Fej-fej mellett haladt a két gárda, majd a mérkőzés háromnegyedénél még egyet tudtak csavarni a fordulatszámon a hazaiak, és elléptek a fehéroroszoktól, aminek következtében nyolc gólos győzelmet aratott a Rasmussen-alakulat. A végeredmény 30-22, a legeredményesebb játékos a hét gólig jutó ferencvárosi Hornyák Dóra lett. Érdekesség, hogy a magyar válogatott gerincét adó budapesti zöld-fehér játékosok összesen 25 gólt dobtak.

A két pont azt is jelenti, hogy csoportgyőztesként – vélhetően könnyebb kalapban – várhatják az Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását Kovacsics Anikóék. Ez azért is nagy szó, mert az egymás elleni eredmény alapján sikerült megelőzni a vb-döntős hollandokat.

A mérkőzés után Kim Rasmussen így értékelt:
„Tudtam, hogy nehéz mérkőzés lesz, június 2-án nehéz látványosan és színvonalasan kézilabdázni, bár azt nem sejtettem, hogy négy góllal is vezetnek majd a fehéroroszok. A tervünk az volt, hogy nyomás alá helyezzük őket a saját kapunk előtt, hibára késztessük őket, és a végén, amikor fogytán lesz az energiájuk, növeljük az előnyt. Szerencsére ez működött, győztünk, így büszke vagyok mindenkire, a játékosok nagy szívvel küzdöttek. Az egész selejtezősorozat arról szólt, hogy ki hiányzik, kire számíthatunk, rengeteg játékost kipróbáltunk, büszke vagyok rá, hogy meg tudtuk nyerni a csoportot! Legközelebb júliusban találkozunk, azt tervezem, hogy sok játékost hívok be, hiszen az elmúlt egy év megmutatta, mindenkire szükség lehet!”
Egy kis visszatekintés és az Eb

A selejtező sorsolásának pillanatában kiderült, hogy Hollandiával kell ádáz harcot vívnia a válogatottnak, ugyanis a másik két rivális Fehéroroszország és Koszovó csapata volt. A balkáni ország válogatottját csak most kezdi megismerni Európa, míg a volt szovjet tagköztársasággal már hétszer játszottunk, és mindegyik meccset meg is nyertük. Emlékezetes, és mosolyra fakasztó pillanat volt tavaly ősszel, amikor a koszovói játékosok Görbicz Anita alárásáért „versenyeztek”.

A közvélemény kézilabdát szerető része nem is foglalkozott eme két válogatottal, mindenki a hollandok elleni páros mérkőzésre készült. Így voltak ezzel Kim Rasmussen és csapata is. A dán szakvezető 2016 óta irányítja a nemzeti csapatot, de munkáját elképesztő sérüléshullám akadályozta, és akadályozza jelenleg is.

Ilyen előzmények után nem volt egyszerű a vb-döntős elleni fellépés. Itthon, végig futottunk az eredmény után, sajnos a végére egy, aprócska gólt meg tudtak őrizni a vendégek. Ezzel az eredménnyel már toronymagasan is a hollandok voltak a csoport elsőszámú esélyesei. A visszavágón a ferencvárosi Biró Blanka lehúzta a rolót, klubtársa – Kovacsics Anikó – kitűnően irányított, aminek köszönhetően bravúros, egygólos vendéggyőzelem született. Az idegenben lőtt több gólnak köszönhetően, az egymás elleni eredmények alapján Magyarország megelőzte Hollandiát.

A május végi, június eleji két mérkőzésen, mint már említettük a magyar válogatott begyűjtötte a két-két pontot, így elvileg könnyebb kalapba kerül az Eb csoportjainak sorsolásakor.

Rasmussen kapitánykodását figyelembe véve túlontúl messze van a decemberi Európa-bajnokság. A dán szakembert üldözi a sérüléshullám. Saját bevallása szerint sem tudta még az általa elképzelt legerősebb magyar válogatottat pályára küldeni. Ha tervek szerint halad a győri Tomori Zsuzsanna, és a volt érdi, most már ferencvárosi Klivinyi Kinga rehabilitációja, akkor ők joggal pályázhatnak arra, hogy ott lesznek az utazó keretben. Ennek a csapatnak feltétlenül szüksége van a két klasszikus, és klasszis átlövő jó teljestíményére. Tomori Zsuzsannára egyébként a kapitány úgy is tekint, mint a Görbicz Anita utáni éra vezéralakjára.

A 2018. november 29. és december 16. között Franciaországban megrendezendő Európa-bajnokságra a házigazdák válogatottján, valamint Magyarország csapatán kívül kilenc együttes váltotta már meg repülőjegyét: Hollandia, Spanyolország, Németország, Svédország, Szerbia, Montenegró, Dánia, Norvégia, Horvátország. Az Eb csoportjainak sorsolását 2018. június 12-én, kedden 12 órakor tartják a Radio France központjában.

A csoportkör mérkőzéseinek helyszínei (november 29-december 5.): Nantes (A-csoport), Nancy (B-csoport), Montbéliard (C-csoport) és Brest (D-csoport).

A középdöntők helyszínei (december 6-12.): Nantes (I. csoport) és Nancy (II. csoport).

Az elődöntőket és a döntőket (december 14-16.) a párizsi AccorHotels Arénában rendezik.

Júliusban Debrecenre figyelünk!

Azonban a magyar szurkolók számára a nyár is tartogat rangos kézilabda-eseményt. Július első két hetében Debrecenben rendezik meg a junior női kézilabda-világbajnokságot, ahol a hazai mezőnyben és a Bajnokok Ligájában edződő játékosokkal megtűzdelt magyar válogatott éremszerzési esélyekkel indul. A csoportok sorsolásánál Fortuna megfogta a Golovin Vlagyimir által irányított együttes kezét, így egy viszonylag könnyű hatosban kell szorgalmasan gyűjtögetni a győzelmeket: Magyarország, Norvégia, Montenegró, Brazília, Portugália, Elefántcsontpart.

A magyar szövetség tudatosan menedzselte ezt a korosztályt, ugyanis a 2017-2018-as szezonban minden NBI-es csapat egyszer megmérkőzött az U20-as válogatottal, így segítve a fiatalok felkészülését a hazai viadalra. Hajrá lányok, figyelünk rátok!

(Tuser Krisztián)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás