promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Női kézilabda: lemondott a szövetségi kapitány
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Noha van még esély arra, hogy az együttes ott legyen a március 17-20-i olimpiai selejtezőben, a 2014 februárjában kinevezett szakember nem folytatja a munkát. Németh András elmondta: már a kiesés után elköszönt a csapatától. Azért akkor, mert most volt rá alkalma, most volt együtt utoljára a keret, a stáb. A leköszönő kapitány szerint a női válogatott a világ legjobb feltételei között készülhet, ám gond, hogy a felkészülésre nincs elegendő idő. Szerinte a következő kapitánynak úgy lehetne segíteni, hogy a keret tagjaival több időt tölthessen együtt, mint ami neki megadatott.
 
"Hibámnak tartom, hogy nem harcoltam jobban azért, hogy többet dolgozhassunk együtt. Ezen kívül túl sokat akartam taktikailag a társaságtól. Klubedzőként volt rá időm, hogy "beleverjem" a játékosokba, amit szeretnék, kapitányként azonban nem. Abban is kétségem volt, hogy a csapat az adott mérkőzés első tíz percében melyik arcát mutatja, jól kezd vagy rosszul" - tette hozzá Németh.

Megjegyezte: a lengyelek ellen rosszul kezdtek, de volt a csapatban tartás, és sikerült fordítani. Aztán Tomori Zsuzsanna és Görbicz Anita sérülése "elvitte a tartalékokat", és ez is okozta a búcsút. Németh András még elmondta: 63 esztendős, nyugdíjas lesz, és a stresszes munka után most pihenésre vágyik.

Kocsis Máté jelezte: januárban döntenek az új kapitány személyéről: "Sok név van a kalapban már most, magyar és külföldi szakember egyaránt."

A női válogatott a vasárnapig tartó vb-re azzal a céllal utazott ki, hogy harcolja ki egyenes ágon a riói olimpiai kijutást vagy pedig olyan helyet érjen el, amivel ott lehet a kvalifikációs tornán tavasszal. A játékosok még a vb előtt úgy fogalmaztak, hogy nekik a "belső mércéjük" magasabban van, szeretnének legalább elődöntőt vívni.

Ehhez képest a csoportküzdelmek során a válogatott történelmének legnagyobb vereségét szenvedték el Montenegrótól (32-15), majd - a házigazda dánok elleni sikert követően - az olimpiai kvóta szempontjából kulcsfontosságú hétfői nyolcaddöntőben kikaptak a lengyelektől. Így most már csak akkor vehet részt az együttes az olimpiai selejtezőben, ha Norvégia megnyeri a vb-t, Franciaország és Montenegró pedig a legjobb hét között zár.

Németh András szerződése eredetileg addig szólt, amíg van remény a riói kijutásra, a hétfői vereség után azonban Kocsis Máté úgy nyilatkozott, hogy sportszerű a szövetségi kapitánytól, ha lemond. "Szó sincs arról, hogy üzentem volna a kapitánynak vagy felszólítottam volna a távozásra. A személyes kapcsolatunk jó, sokat beszéltünk egymással. A kapitány maga döntött úgy, hogy lemond, ezt először a csapatnak mondta el a lengyelek elleni meccs után egyből, és én ezt a lépését sportszerűnek tartom" - jegyezte meg az MKSZ elnöke. "Jó csapatunk van, Németh András mögött pedig komoly eredmények állnak. A kiesésünk szerencsétlen volt, szoros meccs után, két kulcsjátékosunk kidőlése után" - tette hozzá.

A magyar válogatott világbajnokságon még soha nem ért el ilyen rossz helyezést, mint most Dániában.

kezi tomori

A női válogatott legközelebb március közepén vív tétmérkőzést, akkor kétszer is találkozik éppen a lengyelekkel Eb-selejtezőben (9-én vagy 10-én idegenben, illetve 12-én vagy 13-án). Az új szövetségi kapitány akkor mutatkozhat be.

Az MKSZ elnöksége korábban azt a célt tűzte ki, hogy a női és a férfi válogatott is vegyen részt a riói olimpián. A nőknek erre minimális esélye van, de a férfiaknak is bravúrosan kellene szerepelnie a januári lengyelországi Európa-bajnokságon, mivel lemaradtak az idén januári katari világbajnokságról.

Az olimpiák történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda szakág. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte pedig 1936-ban és 1972-ben rendeztek férfi tornát nyári olimpián, és azokon ott voltak a magyarok. Így ha Rióban nem szerepelhet egyik magyar csapat sem, akkor megszakadt a magyarok ötkarikás jelenléti sorozata.

A válogatottak kudarca azért is fájó, mert a sportág nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, ráadásul klubszinten nem maradnak el a nemzetközi sikerek. A Veszprém most már sorozatban jut el a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, a Szeged is a földrész legjobbjai közé tartozik. A női vonalon a Győr tavaly és tavaly előtt BL-t nyert, az FTC pedig ugyancsak komoly erőt képvisel, és idén a Győr előtt megnyerte a magyar bajnokságot, és a BL-ben is menetel.

A társasági nyereségadó (TAO) és nagy szponzorok (például a négy nagy klubot névadóként is támogató MVM, MOL, Pick, Audi, Rail Cargo-Hungaria) révén soha nem látott összegek jutnak a kézilabdába, és az utánpótlásbázis is egyre nagyobb.

Kocsis Máté elmondta: a szövetség a korábbiaknál sokkal több pénzt tud szétosztani a klubok között, így aztán kérhet is tőlük (eredményeket). Arról még nem született elnökségi döntés, hogy például külön támogatják-e majd, ha a csapatok az eddiginél több magyar játékost foglalkoztatnának, illetve több időre engedjék el a válogatott részére a kerettagokat összetartásra. Hangsúlyozta, az erős magyar bajnokságba a külföldiek is szívesen jönnek, ám ezáltal magyarokat szorítanak ki a keretből.

Pálinger Katalin alelnök, korábbi kiváló kapus - aki Németh András segítője is volt - elmondta: ha a csapat nem jut ki az olimpiára, akkor új válogatottat kell építeni, erre lesz négy év, és ehhez vannak tehetségek.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás