promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: ismered a bufo bufo nevű állatot? Pedig ott lehet a kertedben is
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Kvízek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

10 nagyon nehéz kérdés következik.

Új tudástesztünkben állatok neveit kell majd kitalálni, de ez egyáltalán nem könnyű, hiszen a tudományos neveik alapján kell majd dönteni.

Az állatok tudományos elnevezéseit a biológiai rendszertanban elfogadott binomiális (kéttagú) rendszer szerint adjuk meg. Ennek a rendszernek a lényege, hogy minden fajhoz két kifejezésből álló tudományos elnevezsét adunk, így pedig az első a nemzetség (genus) neve, a második pedig a faj (species) neve. 

Ezen kívül további taxonómiai kategóriák is léteznek, amelyek az állatokat csoportokba sorolják az egyszerűbb kategorizálás és az evolúciós kapcsolatok mutatása érdekében. 

Fontos megjegyezni, hogy a tudományos nevek latin vagy latinizált formában szoktak megjelenni a hivatalos oldalakon, és a nemzetség és faj nevek mindig dőlt betűvel írandók. Például a tigris tudományos neve Panthera tigris, ahol "Panthera" a nemzetség neve, "tigris" pedig a faj neve. Ez a kettős elnevezésű szisztéma lehetővé teszi az állatfajok egyértelmű azonosítását a tudományos életben, de vajon nektek mennyire fog majd menni?

Kvízre fel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás