promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Beparázósan nehéz kvíz: Duna-parti város vagy sem? 10 település nevét kapod majd meg
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Kvízek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyar városokról lesz szó ebben a kvízben, könnyebbnek gondolod így?

Mennyit tudtok valójában a Dunáról? Tudjátok-e például azt, hogy ugyan Magyarország legnagyobbf folyójáról van szó, de mégsem ez az a folyó, amely leghosszabban folyik az országban, mivel ez bizony a szőke Tisza. A Duna csupán második legnagyobb folyó Magyarországon, ha azt nézzük, hogy hány kilométer hosszan kanyarog hazánkban. És bizony Európában is csak második legnagyobb folyó a Duna, hiszen a Vilga megelőzi hosszában.

Ennek ellenére az biztos, hogy a Duna óriási szerepet játszott az európai történelemben mindig is, már Európa első lakóinak életében is. Korábban amúgy a görögök után Isternek is hívták a folyót, ez a fogalom sokszor csak az Al-Dunához kapcsolódik, de néhányszor bizony az egész folyóra használták, és ennek a kifejezésnek még ma is maradtak emlékei szerte a folyó mentén.

De azt például tudtátok?

A Duna híres szigete, a Csallóköz a világ egyik legnagyobb ártéri szigete, és Európa legnagyobb szárazföldi szigete is egyben. Ez a lenyűgöző terület gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet, és egyedi természeti látványosságokat kínál.

A Duna amúgy több fővárost is kettévág, így többek között nemcsak Budapesten halad át, hanem Bécsen, Pozsonyon és bizony Belgrádon is. Ezek is mind-mind Duna menti települések. Új kvízünkben pedig csupán arra leszünk kíváncsiak, hogy térkép nélkül mennyire tudjátok jól belőni, hogy hazánkban milyen települések találhatók a Duna mellett.

Kvízre fel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás