promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Giganehéz kvíz: a magyarok 90 százaléka csúnyán elhasal ezeken a kérdéseken

Giganehéz kvíz: a magyarok 90 százaléka csúnyán elhasal ezeken a kérdéseken

Kvízek

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mindössze 10 százalék tud magasabb pontszámot elérni.

Honnan ered a kvíz szó? Van egyáltalán valami jelentése? És mikor volt az első? Mi most ezeknek jártunk utána egy picit.

Maga a kvíz szó említése 1782-ből származik, és "egy különös ember"-t jelent. A szó ezen értelme még ma is felbukkan a quizzical szóban. Szintén használták a quizzing glass kifejezésben, ami a 19. század eleji angol dandyk viselete volt. Később aztán kapott egy másik jelentést is, mégpedig a "gúnyolódni, viccelődni"-t, de azt, hogy hogy jött össze a vetélkedőkkel, arra sehol sem találtunk magyarázatot.

A vetélkedő jelentés is csak 1867-ben tűnt fel, amikor Amerikában már így használták a kifejezést.

Van azonban egy nagyon érdekes legenda is a kvízhez kapcsolódóan, ami 1791-ből származik: egy James Daly nevű dublini színháztulajdonos arra tett fogadást, hogy elterjeszt egy szót 24 órán belül. Felfogadott néhány utcagyereket, hogy írják tele a város falait a "quiz" szóval, ami akkoriban állítólag még nem bírt jelentéssel. A történet szerint a szó valóban elterjedt egy napon belül, és a "teszt" jelentést is így kapta, mivel ismert jelentés híján, az emberek azt hitték, hogy ez egyfajta teszt.

Hogy ez valóban megtörtént-e, és valóban így történt-e, azt nem tudni, de valószínűleg semmi valóságalapja nincsen, tekintve, hogy a kifejezés már évekkel az állítólagos fogadás előtt használatban volt.

Mindazonáltal az emberek imádják a kvízeket, nagyon szeretik tesztelni magukat különféle tudástesztekben. A magyarok is rendszeresen töltenek ki kvízeket különféle oldalakon - többek között nálunk is. Most ismét egy izgalmas, sokszínű tudástesztet, egy giganehéz kvízt hoztunk nektek, amivel próbára tehetitek magatokat.

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás