promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Visszatér a nyár az ország nagy részére, de már közeleg a hidegfront a markáns lehűléssel

Visszatér a nyár az ország nagy részére, de már közeleg a hidegfront a markáns lehűléssel

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Két napra még visszatér a nyár, de aztán jön a nagy lehűlés és a csapadék.

Délnyugat felől meleg levegő áramlik be a Kárpát-medencébe, ezért átmenetileg visszatér a nyár az ország nagy részére. A legfrissebb időjárás-előrejelzések szerint két napra még nyárias időre kell számítani, sok napsütéssel, aztán hétvégén megérkezik hozzánk egy hidegfront, ami elsősorban a Dunától keletre okozhat jelentősebb csapadékot, ugyanakkor több fokkal lecsökkenti a hőmérsékletet, markáns lehűlésre kell számítani. A jövő hét közepén ismét kicsit melegedni fog az idő, de ekkor már nem fog nagyon 20 fok fölé emelkedni a nappali csúcshőmérséklet sem, tehát kijelenthetjük, hogy ezen a héten lesz már csak ilyen kellemes meleg, utána már csak egyre hűvösebb lesz.

Ugyan most visszatér a nyár, de nem lesz kimondottan jó idő, mert országszerte megerősödik a szél, a Dunántúlon pedig viharossá is fokozódik, éppen ezért már ki is adták a veszélyjelzést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott riasztás szerint szerdán elsősorban az Északi-középhegységben a délutáni órákban alakulhatnak ki zivatarok, melyek késő estére lecsengenek. Csütörtökön pedig a délelőtti óráktól főként az Észak-Dunántúlon viharossá fokozódik a délnyugati szél. A legerősebb széllökések - kiemelten a szélre érzékeny helyeken - a 75-80 km/h-t is elérhetik.

Az országos időjárás-előrejelzés szerint szerda éjszaka mindenütt megszűnik a csapadék, a legtöbb helyen átmenetileg kiderül az ég, majd nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel. Az éjszaka második felétől az Észak-Dunántúlon egyre többfelé megerősödik a délnyugati, déli szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 11, 17 fok között alakul, de a szélcsendes, kevésbé felhős helyeken hidegebb is lehet.

Csütörtökön fátyolfelhős idő várható, illetve gomolyfelhők is képződnek, emellett az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Az ország északi megyéiben ugyanakkor időszakosan több és vastagabb lesz a felhőzet, arrafelé kevesebb napsütésre számíthatunk. Késő délutántól nyugat felől csökken a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szél országszerte megerősödik, a Dunántúlon és a főváros környékén többfelé viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 28 fok között várható.