promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nagy fordulat az időjárásban: az ítéletidő után rögtön jönnek a ködös reggelek

Nagy fordulat az időjárásban: az ítéletidő után rögtön jönnek a ködös reggelek

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Hétfőn véget ér Boris ámokfutása, csapadékra aztán jó darabig nem kell számítani.

Igazi ítéletidőt hozott Boris

A Boris névre elkeresztelt ciklon már csütörtök óta itt örvénylik Magyarország felett és térsége felett, ezzel pedig jelentős mennyiségű csapadékot, tartós lehűlést, és a Dunántúl északi részén erősen viharos, olykor orkán erejű széllökéseket is eredményezett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a hazánkban lehullott csapadékmennyiség az elmúlt négy napban nagyjából megfelelt az egész szeptemberi átlagnak.

Hétfőn vége a csapadékos időnek

A hét első napjára kiadott meteorológiai figyelmeztetés szerint ma ismét nagyobb területen hullhat jelentős mennyiségű eső (> 10 mm). Elsősorban a Dunántúl középső és déli részein, valamint a Duna-Tisza közén 20 mm feletti csapadék valószínű. Intenzív záporokból az említett részeken lokálisan 20 mm-t jelentősen meghaladó csapadékra is van esély. Sopron környékén időként megközelíthetik, elérhetik a legerősebb széllökések a 70 km/-t. Intenzív záporok környezetében egy-egy helyen villámtevékenység kialakulásának valószínűsége alacsony (a nap első felében Dunától keletre, majd délután, este a Dunántúlon).

Jönnek a ködös reggelek

Ugyan a folytatásban jól látszik, hogy most egy darabig nem kell csapadékra számítani, de a napokban lehullott eső miatt a hajnali órákban romolhatnak a látási viszonyok, ami azt jelenti, hogy idén kicsit hamarabb térnek vissza a ködös reggelek.

A hétfői időjárás-előrejelzés szerint nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Az Észak-Dunántúlon délelőtt még többfelé erős, Sopron környékén és a Bakonyban viharos lökések várhatók, majd fokozatosan mérséklődik az északnyugati szél. Másutt helyenként élénkül meg a délkeletire, keletire forduló légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű, keleten lesz enyhébb az idő. Késő estére 8 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Az előrejelzések szerint kedden jön a nagy fordulat, amikor is ismét elkezd kicsit melegedni a levegő; visszatérnek a 20 fok feletti maximumok, és száraz, többnyire napos időnk lesz.