promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Marad a hőség, de bizonyos országrészekben enyhülés is érkezik, viharok is várhatók - részletes időjárás jelentés

Marad a hőség, de bizonyos országrészekben enyhülés is érkezik, viharok is várhatók - részletes időjárás jelentés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Mutatjuk, hol milyen idő várható a hét utolsó napján.

Augusztus 18-án, vasárnap, igazi nyári hőhullám érkezik Magyarországra, a nappali hőmérsékletek rendkívüli mértékben emelkednek. Az előrejelzések szerint a nap folyamán több helyen is elérheti a csúcshőmérséklet a 39°C-ot, így az ország számos területén kánikulára kell készülni, azonban néhol zivatarok, viharok is kialakulhatnak, amelyek enyhíthetik a hőséget, de ugyanakkor veszélyeket is rejthetnek.

A reggel még viszonylag enyhébb időjárást hoz, de már ekkor is meleg lesz. A hajnali órákban a hőmérsékletek 21-25°C között alakulnak, és a nap gyorsan emelkedik a horizonton, erőteljes felmelegedést okozva. Az ország keleti és déli részén a legmagasabbak lesznek a reggeli hőmérsékletek, míg északon és nyugaton kissé hűvösebb maradhat a reggel, de ott is gyorsan emelkedik majd a hőmérséklet. A reggeli órákban nem várható csapadék, a szél gyenge vagy mérsékelt marad.

Napközben a hőmérséklet gyorsan emelkedik, a kora délutáni órákban pedig a csúcshőmérséklet sok helyen elérheti, sőt, meg is haladhatja a 38-39°C-ot. A legmelegebb órákban a napsütés lesz a meghatározó, csupán helyenként lehet számítani fátyolfelhőkre. A déli és délkeleti megyékben lesz a legmelegebb, ahol akár 40°C közelébe is emelkedhet a hőmérséklet.

Az ország északi és nyugati részein némileg alacsonyabbak lehetnek a csúcshőmérsékletek, de még itt is 35-37°C körüli értékekre lehet számítani. Azonban a rendkívüli hőség mellett helyenként kialakulhatnak zivatarok is, különösen a nyugati és északi országrészben, amelyek átmeneti lehűlést hozhatnak, de széllökésekkel, erős esővel és villámlással is járhatnak.

A hőség és a zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (met.hu) több vármegyére is figyelmeztetést adott ki, mivel a rendkívül magas hőmérsékletek és a zivatarok komoly egészségügyi és biztonsági kockázatokat jelenthetnek. A lakosság számára ajánlott, hogy a legmelegebb órákban kerüljék a közvetlen napsütést, fogyasszanak elegendő folyadékot, és viseljenek világos, könnyű ruházatot. A zivatarok esetén pedig érdemes fedett helyre húzódni, és kerülni a fák, oszlopok közelségét.

Az este beköszöntével a hőmérséklet lassan csökken, de még az esti órákban is 28-33°C közötti hőmérsékletekre lehet számítani. Az ország déli részein különösen lassan hűl le a levegő, így ott az éjszakai minimumok is 25°C körül alakulhatnak. A szél a nap folyamán mérsékelt marad, estére pedig tovább gyengül. A késő esti órákban helyenként megjelenhetnek záporok, zivatarok, különösen az ország északnyugati részén, de ezek nem lesznek jelentősek. Az éjszakai hőmérsékletek 21-26°C között mozognak majd.

A Met.hu által kiadott figyelmeztetés különösen a déli és középső régiókra vonatkozik, ahol a hőség miatt különösen óvatosnak kell lenni. Az extrém meleg fokozott terhet róhat az egészségre, különösen az idősekre, gyermekekre és krónikus betegekre. Érdemes a nap folyamán sűrűbben pihenni, árnyékban tartózkodni, és kerülni a kimerítő fizikai tevékenységeket. A zivatarveszély miatt is fokozott figyelemmel kell lenni a nap folyamán.

[[vid1]]