promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Lecsap a hidegfront, hűsítő zivatarcellák törik meg a kánikula erejét, de nem mindenhol örülhetnek az esőnek

Lecsap a hidegfront, hűsítő zivatarcellák törik meg a kánikula erejét, de nem mindenhol örülhetnek az esőnek

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Már a nyugati országrészben tombol a hidegfront, mégsem fog esni mindenhol az eső.

A visszatérő kánikula erejéig egy tomboló hidegfront töri meg, ami vasárnap délután már átlépte a nyugati országhatárt, és egyre inkább kelet felé halad. Azonban nem mindenhol fog jól esni a lehűlés és az eső, mert nem mindenhol várható csapadék és zivatarcella, illetve nem sokáig tart majd ez a kellemes időjárás, hamar visszaveszi majd az uralmat a hőség.

A kiadott veszélyjelzés szerint a hidegfront hatására először - várhatóan némiképp nagyobb számossággal - nyugaton, délnyugaton, majd késő délután, este északkeleten is kialakulhatnak helyenként zivatarok. Egy-egy cella másutt is előfordulhat. A zivatarokat általában viharos széllökés (60-75 km/h), intenzív csapadékhullás (10-25 mm), illetve jégeső (1-2 cm) kísérheti, azonban főként nyugaton, délnyugaton egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. Ezeket felhőszakadás (> 25-35 mm), viharos, erősen viharos széllökés (~80-90) és nagyobb méretű jég (~3 cm) is kísérheti lokálisan.

Este az ország déli, délkeleti felében is előfordulhat a záporok mellett elvétve, minimális eséllyel zivatar, majd éjszakára lecseng a csapadéktevékenység. Hétfőn kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Ami az országos időjárás-előrejelzést illeti: vasárnap este északnyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, kiderül az ég, de a déli tájakon hajnalban még előfordulhatnak felhősebb körzetek. Elvétve lehet még zápor, zivatar, de fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A kezdetben még többfelé erős, néhol viharos lökésekkel kísért északnyugati, északi szél fokozatosan veszít erejéből. A hőmérséklet hajnalban többnyire 15 és 22 fok között alakul, de a szélvédett, hidegre hajlamos völgyekben ennél több fokkal hűvösebb is lehet.

Hétfőn száraz, túlnyomóan derült idő várható helyenként kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Az északi, északnyugati szél ismét sokfelé megélénkül, amit néhol erős lökések is kísérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között várható.