promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ennyit az országos esőről, hajnalban módosították az időjárás-előrejelzést, mégsem okoz akkora felfordulást a hidegfront

Ennyit az országos esőről, hajnalban módosították az időjárás-előrejelzést, mégsem okoz akkora felfordulást a hidegfront

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Jön a hidegfront, de közel sem hoz majd olyan változást, mint a meteorológusok hitték.

A meteorológusok régóta ígérgették már a hidegfrontot, ami elhozza végre az esőt és a lehűlést. Szerdán végre meg is érkezik ez a front, ám közel sem okoz majd akkor felfordulást, mint azt mondjuk kedden délután mondták az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Kedden még országos riasztás volt kiadva a szerdai napra a heves zivatarok és felhőszakadások miatt, szerda hajnalban azonban módosították az időjárás-előrejelzést, most már úgy néz ki, hogy az ország Dunántúli része szárazon marad.

Ráadásul a lehűlés sem tart sokáig, csütörtökön ismét erőteljes melegedés indul meg, azon a napon már 30 fok feletti értékeket is mérhetünk, hétvégére pedig visszatér a kánikula.

Ennyit tehát az országos esőről, akik Budapesttől nyugatra élnek, azok elfelejthetik a frissítő esőt és nem ússzák meg este a locsolást, az országnak ezen a részén ugyanis legfeljebb elvétve alakulhatnak ki zivatarok még a délelőtti órákban, aztán elsősorban az ország keleti, északkeleti harmadán lehet számítani kialakulásukra. A zivatarokat általában intenzív csapadék, viharos széllökések ( ~ 60-70 km/h), valamint jégeső ( < 1-2 cm átmérő) kísérheti. Délután kiemelten az északkeleti harmadban az egymást követő zivatarcellákból felhőszakadás ( > 25-30 mm) is előfordulhat, illetve ott heves zivatar kialakulása sem zárható ki, melyet erősen viharos ( > 90 km/h) széllökés is kísérhet. Estére, késő estére mindenütt lecseng a zivatartevékenység.


Az országos időjárás-előrejelzés szerint szerdán északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.