promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Riasztás, felhőszakadással és villámárvízzel tör be a hidegfront, országos veszélyjelzést adtak ki szerda éjfélig

Riasztás, felhőszakadással és villámárvízzel tör be a hidegfront, országos veszélyjelzést adtak ki szerda éjfélig

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Már robog felénk a hidegfront, de nem tart sokáig a lehűlés.

Szerdán végre megérkezik az a hidegfront, ami nem csak érinti hazánkat, hanem át is vonul felettünk, emiatt pedig jó pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, kicsit felfrissül a légkör. Azonban ez a kellemes, enyhe időjárás nem tart sokáig, a hétvégén már ismét 30 fok feletti értékeket mérhetünk, a délkeleti országrészben a hét utolsó napjain már ismét 36 fokig melegszik az idő.

A meteorológusok most is riasztást adtak ki az érkező hidegfront miatt, ami egészen szerda éjfélig lesz érvényben.

Kedd késő délután még leginkább a Duna vonalának környezetében, valamint attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyek számossága a gyorsan növekedhet. Kisebb eséllyel a Dunántúl nyugati és középső részén is megjelenhet néhány cella. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti: rövid idő alatt >25-30 mm, az egymást követő intenzív cellákból akár >50 mm is hullhat, valamint a domborzati viszonyok függvényében (elsősorban az Északi-középhegységben) villámárvíz is létrejöhet. Emellett az intenzív gócokban jégeső (jellemzően <1-2 cm), környezetükben viharos (>65-80 km/h, légzuhatagokban akár >90 km/h) széllökések is előfordulhatnak. Éjszaka fokozatosan lecsengenek, egyre kevesebb helyen, elsősorban a Tiszántúlon és nyugaton, délnyugaton valószínű zivatar.

Szerdán kora délelőttig néhol, nagyobb eséllyel északnyugaton, majd késő délelőttől estig elsősorban, nagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán alakulhatnak ki zivatarok, melyeket főként az Északi-középhegység térségében és keleten felhőszakadás (>25-30 mm), jégeső (1-3 cm) és viharos szél (70-90 km/h) kísérhet.

Jól látható, hogy szerdára ismét országos veszélyjelzést adtak ki a zivatarok miatt.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint kedden éjszaka változó felhőzetre számíthatunk, a csapadék a legtöbb helyen megszűnik, de hajnalban kevés helyen továbbra is előfordulhat zápor, zivatar. Az északias szél többnyire mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 17 és 23 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hűvösebb lesz.

Szerdán napközben is erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és összességében több helyen, délután már inkább csak az ország keleti felén-harmadán valószínű zápor, zivatar. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás, illetve erős, viharos széllökések kísérhetik. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között várható.