promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Heves felhőszakadás veszélye miatt több vármegyére riasztást adtak ki hétfőre, de más meglepetést is tartogat az időjárás

Heves felhőszakadás veszélye miatt több vármegyére riasztást adtak ki hétfőre, de más meglepetést is tartogat az időjárás

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Az elmúlt hetekben uralkodó kánikula kicsit visszavett az intenzitásából, ugyanakkor tartogat némi meglepetést is az időjárás a hét első napján.

Az elmúlt hetekben szinte elviselhetetlenné vált a tikkasztó hőség az országban, olyannyira, hogy az ország egyes területein még a 41 fokot is meghaladta a hőmérséklet. A HungaroMet előrejelzése szerint azonban kánikulától már biztosan nem kell tartanunk a hét első napján, helyette más típusú meglepetéseket tartogat az időjárás.

Hétfő délelőtt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk az ország jelentős részében, ugyanakkor az ország nyugati határszélén, a középső országrészben és délkeleten is nagy esély van elszúrt záporokra és zivatarokra, melyek felfrissülést hoznak.

A nap folyamán arra számíthatunk, hogy nagyobb területen megélénkül az északi-északnyugati szél a Dunántúlon, nyugaton és északnyugaton, sőt

egyes területeken erős, a zivatarok környezetében pedig kifejezetten viharos széllökések várhatók.

Napközben a hőmérő higanyszála 30 és 34 fok között fog ingázni, majd hétfő késő estére átlagosan 21 és 28 közé csökken majd a hőmérséklet. A záporok és a zivatarok legkésőbb éjfélre kitombolják magukat, így éjszakára látványosan csökkenni fog a felhőzet, kedd reggelre pedig nagy területen derül majd ki az ég.

Most pedig mutatjuk, mely vármegyékre adtak ki veszélyjelzést a zivatarok kialakulása miatt: hétfőn az egész országra vonatkozó elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, de a magas középhőmérséklet miatt másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, és Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben.

Az intenzív felhőszakadás pedig 10 vármegyét érint, ezeken a területeken elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben: Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, és Tolna vármegye.