promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Országos lehűlés jön, eddig tart a tikkasztó hőség, már közeleg a hidegfront

Országos lehűlés jön, eddig tart a tikkasztó hőség, már közeleg a hidegfront

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Már tudjuk, meddig tart a kánikula, érkezik egy hidegfront, ami véget vet a hőségnek.

Az ország délkeleti részében már két hete tart a tikkasztó kánikula, bár egy peremhullám hozott némi felfrissülést a szombati napon, amint ez elvonul, ismét erős melegedés kezdődik, és visszatér a hőség. Vasárnap már ismét 30 fok feletti értékeket mérhetünk, és még a jövő hét elején is folytatódik a perzselő forróság, azonban már közeleg felénk egy hidegfront, ami várhatóan kedden éjszaka, szerdán ér el minket, és ami országos lehűlést okoz majd.

Tehát eddig tart majd a kánikula, aztán a hidegfront mindenhol visszaszorítja a meleget, nagyjából 6-10 fokos lehűlés várható, emellett esőre is számítani kell majd.

Hozzá kell tenni, hogy zivatarokra a hét utolsó napján is van esély: az ország északkeleti harmadában számíthatunk helyenként zivatarok előfordulására szélerősödés (50-65 km/h) kíséretében, egy-egy helyen lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadékkal, esetleg felhőszakadással (> 20-25 mm).

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint vasárnap délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső.

Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő.