promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Órákon belül jön az eső, már közel a peremhullám, de nem mindenhol lesz felfrissülés az időjárásban

Órákon belül jön az eső, már közel a peremhullám, de nem mindenhol lesz felfrissülés az időjárásban

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Egy peremhullám elhozza végre a felfrissülést, de nem mindenhol fog esni az országban.

Már közel a kánikula vége, órákon belül egy peremhullám ér el minket, ami végre elhozza a felfrissülést és az esőt, de nem mindenhol várható csapadék az országban. Az időjárás-előrejelzések szerint szombaton az ország egyes részeiben kifejezetten kellemes idő lesz abból a szempontból, hogy végre enyhülni fog a perzselő forróság, és a szárazság is megszűnik, aztán egy nagyobb frontrendszer éri el hazánkat a jövő hét közepén, melynek hatására jó pár fokos lehűlés várható.

A meteorológusok több térképen is megmutatták, mi várható a következő 24 órában: éjféltől, szombat délelőttig nagyobb valószínűséggel a Dunántúl délnyugati felében fordulhatnak elő zivatarok a nagyobb területen képződő intenzívebb záporok mellett. Ezek környezetében szélerősödés (> 50 km/h), néhol felhőszakadás (> 30 mm) is előfordulhat. Elsősorban délnyugaton, nyugaton a 24 órás csapadékösszeg területi átlagban elérheti vagy meghaladhatja 20 mm-t.

(Fotó: OMSZ)

Szombaton késő estig, éjfélig délen, délnyugaton, majd délkeleten is (inkább a határ közelében) alakulhatnak ki helyenként zivatarok a záporos csapadék mellett, szélerősödés (50-65 km/h), intenzív csapadék (15-25 mm) kíséretében. Egy-egy helyen a déli határ közelében felhőszakadás (> 25 mm) nem zárható ki.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint pénteken éjszaka nagyrészt derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, de a Dunántúlon már vastagszik a felhőzet. A Dunántúl nyugati, délnyugati felén hajnaltól egyre több helyen valószínű eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szél csak kevés helyen élénkül meg, zivatarok környezetében azonban erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul, de főként az északkeleti szélvédett helyeken 15, 17 fok is lehet.

Szombaton tovább növekszik a felhőzet. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is lehet. Keleten, északkeleten legkisebb a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet.