promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nagy bejelentés az időjárásról: a meteorológusok észlelték a radaron, erre várt mindenki

Nagy bejelentés az időjárásról: a meteorológusok észlelték a radaron, erre várt mindenki

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Erre a kijelentésre várt mindenki az időjárásról.

Most már valószínűleg mindenkinek elege van ebből a hőpokolból, mindenki a frissítő esőt és az enyhülést várja, így aztán érthető, hogy miért olyan kimagaslóan nagy az érdeklődés most az időjárással kapcsolatos hírek iránt. Kedden tetőzött a kánikula, több mint 41 fokos csúcshőmérsékletet mértek az ország egy bizonyos pontján, ami ugyan nem volt új rekord, de közel járt hozzá.

Most a meteorológusok nagy bejelentést tett, azt is mondhatnánk, hogy megnyugtató hírrel szolgáltak, ugyanis közölték, hogy végre túl vagyunk a nehezén. Ez egy olyan kijelentés, amire mindenki várt, és bár a következő napokban sem lesz hűvösebb, már nincs messze a változás, ugyanis az OMSZ munkatársai észleltek a radaron egy hidegfrontot, ami hamarosan megérkezik a Kárpát-medencébe, és elhozhatja az igazi felfrissülést.

Ez várhatóan vasárnap este éri majd el az ország észak-nyugati részét, ahol akkor már esőt fog okozni. Ez viszont még odébb van, egyelőre foglalkozzunk azzal, ami az előttünk álló 24 órában vár ránk.

Zivatarokról most is beszéltek a meteorológusok: szerdán elsősorban a Duna vonalában és attól keletre akár nagyobb számban is kialakulhatnak zivatarok (illetve késő délutáni, kora esti órákban kis eséllyel az Alpokaljára is besodródhat egy-egy cella). Ezekhez viharos széllökés (~60-90 km/h, lokálisan egy-egy helyen légzuhatagban >90 km/h), jégeső (~1-3 cm), intenzív csapadék (~15-25 mm) társulhat, továbbá lokálisan felhőszakadás (>25-30 mm) is előfordulhat, elsősorban az északi, északkeleti tájakon (Dunántúl északkeleti negyede, Északi-középhegység, Pest megye). Éjszaka várhatóan csökken a zivatarok számossága, de főként az Alföldön még hajnalban, reggel is előfordulhatnak. Csütörtök napközben leginkább a középső országrészben alakulhat ki, illetve a délkeleti, keleti határvidék fölé sodródhat be néhány (várhatóan nem heves zivatar).

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint szerdán éjszaka a zivatarok számossága és a felhőzet is fokozatosan csökken, nagy területen kiderül az ég, de elsősorban az Alföldön reggelig is előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél többnyire mérséklődik, de főként a Balaton és a Bodrogköz térségében hajnalban is lehetnek élénk, erős lökések. Zivatarokhoz éjszaka is erős, este még esetleg viharos lökések társulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 20 és 24 fok között alakul, de a szélvédettebb északi völgyekben 20 fok alá hűlhet a levegő.

Csütörtökön napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Estére nagy területen kiderül az ég, viszont nyugat felől felhőzet érkezhet. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 30 és 36 fok között várható, de az Alföld déli részén a 37 fok is előfordulhat.