promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nyakunkon a vihar, durva égszakadás várható, mutatjuk merre

Nyakunkon a vihar, durva égszakadás várható, mutatjuk merre

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Fokozott riasztást adtak ki a vasárnapi vihar miatt.

Az időjárás most senkinek sem kegyelmez: nem elég a rekkenő hőség, de még durva viharok is előfordulhatnak, amik miatt vasárnapra is több figyelmeztető riasztást kellett kiadnia a meteorológusoknak. Az előrejelzések szerint kíméletlen égszakadás várható többfelé az országban, az OMSZ több térképen is megmutatta, merre kell majd heves zivatarokra, felhőszakadásra számítani.

Délelőtt a középső országrészben és északkeleten, valamint a déli határ közelében, majd napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki. Késő délutántól az Alföldön akár heves zivatarok kialakulására is van esély. Estefelé a nyugati, északnyugati határ közelében is megjelenhetnek zivatarcellák. A felhőszakadás (>30-40 mm, egy adott pontban az egymást követő zivatarcellákból akár >50 mm is) mellett viharos széllökések (~60-90 km/h, légzuhatag és heves zivatarok esetén > 90-100 km/h), illetve jégeső (~1-2 cm) kísérheti a zivatarokat. Teljes lecsengés az esti, késő esti órákban sem valószínű.

A felhőszakadások miatt minden vármegyére elsőfokú riasztást adtak ki - kivéve Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyét -, alább pedig a zivatarokra vonatkozó veszélyjelzést láthatjátok:

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

És hogy mikor enyhül végre a kánikula? Az OMSZ megnyugtató információkkal szolgált arra vonatkozóan, hogy mikor mérséklődhet ez az elviselhetetlen forróság: