promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Légzuhatagos zivatarok fejelik meg a kánikulát, végeláthatatlan forróság szállja meg az országot

Légzuhatagos zivatarok fejelik meg a kánikulát, végeláthatatlan forróság szállja meg az országot

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Légzuhataggal törnek ránk a zivatarok, ez már nagyon nem kellett a kánikula mellé.

Végeláthatatlan forróság szállja meg az országot, a meteorológusok sem látják egyelőre, mikor lesz vége ennek a hőségnek; az biztos, hogy a jövő héten is marad velünk a kánikula, és bár a vasárnap érkező gyenge hidegfront minimálisan mérsékelni fogja a hőséget a nyugati, észak-nyugati országrészben, de ott sem várható lehűlés, csupán egy kicsit elviselhetőbb lesz a forróság.

Azonban nemcsak szerdán, de csütörtökön is országszerte kedvezőek lehetnek a feltételek zivatarok képződéséhez. Kialakulásukra holnap is elsősorban a déli óráktól a kora esti órákig számíthatunk, éjszaka nagyrészt megszűnnek. Számosságot tekintve az ország középső tájain (Duna-Tisza köze, Északi-középhegység nyugati fele, Alföld nyugati részei, Dunántúl keleti tájai) valószínű több zivatar. A zivatarokat viharos széllökés (60-80 km/h, lokálisan egy-egy légzuhatagban ennél több is), kisebb szemű jég (1-2 cm) és intenzív csapadék (15-25 mm), lokálisan (nagyobb eséllyel a középső tájakon) akár felhőszakadás (>30 mm) is kísérheti.

(Fotó: OMSZ)

Ami a következő 24 óra időjárását illeti: szerda éjszaka először főként az ország északnyugati kétharmadán lehetnek felhősebb körzetek, ott még záporok, zivatarok lecsengő jelleggel előfordulhatnak, majd az éjszaka második felére arrafelé is csökken a felhőzet és megszűnik a csapadék. Másutt derült vagy gyengén felhős lesz a ég. A légmozgás jobbára mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul.

Csütörtökön napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. A déli óráktól ismét erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és akkortól elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, nagyobb számban a középső országrészben. Estére összeesnek a gomolyfelhők és lecseng a csapadéktevékenység. A keleties szél estére északira, északkeletire fordul, és többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.