promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszély, durva viharok jönnek a lehűléssel, mutatjuk hol lesz a legnagyobb zuhé az országban
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A meteorológusok kiírták az oldalukra: veszély!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétfőre kiadott riasztás kapcsán kiírta azt az egy szót, ami azt jelzi, hogy ez már tényleg nem tréfa, komolyan kell venni az időjárási figyelmeztetést. Ugyanis több vármegyére is veszélyt jeleztek, és narancssárgába borították őket a durva viharok, a heves zivatarok, a szél és a jég miatt.

Egy lassan mozgó hidegfront lepi el most az országot, ami végre elhozza a régóta várt lehűlést, ugyanakkor jó kis zuhét is hoz, és ez az állapot nagyjából csütörtökig fog maradni, aztán újra melegedésnek indul az időjárás, száraz idő várható, és hétvégére ismét visszatérhet a kánikula.

A hét elejére kiadott riasztás szerint délig keleten elszórtan, nyugaton esetleg néhol zivatarok is kialakulhatnak. A déli óráktól a nap további részében várhatóan az ország délnyugati felében, illetve északkeleten alakulhatnak ki zivatarok. Zivatarok környezetében általában intenzív csapadék (15-25 mm), viharos szél (60-80 km/h), néhol jégeső (2 cm alatti átmérővel) előfordulhat. Északkeleten délután kisebb területen egy-egy intenzívebb vagy heves zivatarra is van esély (széllökés > 90 km/h, jégátmérő > 2 cm, felhőszakadás > 30 mm).

A délutáni, kora esti órákban Zala megyében és Dél-Dunántúlon a hidegfront egy újabb hullámának hatására várhatóan nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok, amelyek hatására viharossá (60-90 km/h) fokozódhat a szél, illetve ezen a területen heves zivatar átvonulására is van esély kissé nagyobb területet érintve a fenti kísérőjelenségek mellett. A késő esti óráktól a keleti részeken is csökken a zivatarhajlam.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb - ott még kitart ma a kánikula -, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás