promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Heves vihar száguld felénk, csak 5 vármegye ússza meg az intenzív felhőszakadást

Heves vihar száguld felénk, csak 5 vármegye ússza meg az intenzív felhőszakadást

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Zivatarrendszer teríti be az országot, de a legtöbb vármegyében intenzív felhőszakadás is lesz.

Továbbra is folytatódik a zivatartevékenység, egyre több hullámban jönnek majd, az éjjel pedig egy zivatarrendszerré állnak össze, ami miatt országos riasztást adtak ki a meteorológusok. Ugyanakkor nem csak heves viharok, hanem az intenzív felhőszakadás miatt is veszélyjelzést kellett kiadni  csupán 5 vármegye fogja megúszni, amit az alábbi térképen meg is mutatunk.

A meteorológusok által kiadott riasztás szerint szerda éjfélig egyre többfelé - éjfélig összességében több helyen várhatóak zivatarok -, amelyek részben egy délről, északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat viharos szél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm-s átmérővel), felhőszakadás (30-50 mm) kísérheti. Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében felhőszakadás (> 50 mm), 90-100 km/h körüli széllökés, jégeső (nagyobb jégszemekkel, > 2-3 cm) előfordulhat. Éjjel nem gyengül el teljesen a rendszer, további zivatarok várhatóak, főleg az éjszaka első felében.

Csütörtökön főleg a déli óráktól ismét nagy területen kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Nagyobb eséllyel a zivatarokat főleg felhőszakadás kísérheti (ált. 25-30 mm), de elsősorban a keleti országrészben még intenzívebb zivatarok várhatók, ott 30-50, helyenként >60 mm is előfordulhat. Emellett a középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések (60-90 km/h) és jégeső (1-3 cm) kíséretében.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint szerda éjszaka erőteljes marad a felhőképződés, dél felől észak felé haladó záporokra, zivatarokra számíthatunk, melyeket elsősorban felhőszakadás, valamint jégeső kísérhet. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek, ezeket leszámítva gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Reggelre párássá válhat a levegő, foltokban köd, főként a Nyugat-Dunántúlon rétegfelhőzet is képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között várható.

Csütörtökön a fátyolfelhők mellett továbbra is erőteljes marad a gomolyfelhő-képződés. Ismét többfelé, több hullámban számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében. A zivatarokat leszámítva gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 31 fok között valószínű.