promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hajnalban jött a riasztás: az egész országra kiadták miatta, nincs olyan terület, amit ne érintene a veszélyjelzés
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Halmozott riasztás van érvényben, az ország teljes területe sárgába borult.

A hétfő este érkezett hidegfront előtt megdőlt az országos melegrekord, illetve a napi melegrekord is Budapesten - a mérés pillanatában a 30 fokot is elérte a hősmérséklet, tehát tényleg egy nyárias húsvétban volt részünk. Ugyanakkor nagyon bolond időjárásunk volt ebben a néhány napban, a hétfői hidegfront hatására pedig nem csak lehűlt, de kitisztult a levegő.

Azonban még nincs vége a dalnak, gyakorlatilag az egész országra ki kellett adni valamilyen riasztást. Mutatjuk, milyen veszélyjelzések vannak érvényben, és hazánk mely területeire:

Szél, hidegfront:

Az átvonuló hidegfront mögött napközben még nagy területen fordulhatnak elő viharos (~60-80 km/h, egy-egy helyen akár ~85-90 km/h) széllökések.

(Fotó: OMSZ)

Csapadék:

Kedd reggelig a Dunántúl nyugati harmadában, illetve a délnyugati területeken 20 mm körüli csapadék hullhat.

(Fotó: OMSZ)

Zivatar:

Kedd déltől estig az ország délnyugati felében a kb. Győr-Szeged vonaltól nyugatra, ezen belül kiemelten a Dél-Dunántúlon és nyugaton szórványosan számíthatunk zivatarok előfordulására. Zivatarok környezetében viharos szél (~60-80 km/h) és néhol kis méretű jég (1 cm alatti átmérő) valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat. Délután, kora este az említett területen kívül kisebb valószínűséggel és kisebb területen északkeleten van még némi esély zivatarra.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint kedden a front felhőzete és csapadékzónája lassan északkelet felé tevődik - ott még délután is számíthatunk borult, esős tájakra -, mögötte viszont szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és kisüt a nap. Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati részek kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, csak estére mérséklődik a légmozgás.

Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő.

A hét második felében aztán újra melegedésnek indul az idő, és utána ismét 28 fok körüli csúcsokat mérhetünk nappal. Bővebb tájékoztatás az OMSZ videójában:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás