promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetés a meteorológusoktól: a java csak most jön, több hullámban éri el a Kárpát-medencét
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem nyugszik meg az idő a front elhaladása után sem, újabb figyelmeztetés jött a meteorológusoktól.

Megérkezett csütörtökön a hidegfront, ami viharos széllel vonult át a Kárpát-medencén. Azonban az idő ezután sem fog megnyugodni, újabb hullámban fognak érkezni a frontok, ráadásul továbbra is egymáshoz szorosan közel. A meteorológusok legfrissebb figyelmeztetése szerint pénteken egy melegfront fogja elérni hazánkat, majd ismét egy hidegfront követi, ezáltal pénteken éjszaka ismét megerősödik, néhol viharossá válik a szél. Aztán vasárnap megnyugszik az idő, és a következő hét első felében eseménymentes napok jönnek.

A csütörtökre kiadott figyelmeztetés érvényességét is kitolták péntek éjfélig, ugyanis bár a szél csütörtök késő estére veszít az erősségéből, a péntek este északnyugat felől érkező csapadékzónából északkeleten (Borsod, Szabolcs térsége) havas eső, hó, de Borsod északi részein átmenetileg gyenge ónos eső is előfordulhat. Szabolcs megye határhoz közel eső részén a havazásból lepel, 1 cm hóréteg gyűlhet össze.

Az országos időjárás-előrejelzés szerint csütörtök éjszaka nagy területen csökken a felhőzet, és általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de északkeleten, keleten több lehet a felhő, és ott előfordulhat néhol vegyes halmazállapotú csapadék. Emellett hajnalban a Nyugat-Dunántúlt frontális felhőzet éri el. Az északi, északnyugati szél késő este még több helyen lesz erős, néhol viharos, de sebessége fokozatosan csökken, reggelre már csak élénk széllökések lehetnek a Dunántúl északi részén és a középső országrészben. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között valószínű, de a szélvédett tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Pénteken főként a Dunától keletre még több órára kisüt a nap, azonban eközben frontális felhőzet terjeszkedik kelet felé, amely az esti, késő esti órákra fokozatosan beborítja az országot. Napközben még inkább csak a Dunántúlon helyenként, késő délutántól, estétől viszont északnyugat felől egyre többfelé várható csapadék - zömmel eső, zápor, de északkeleten néhol vegyes lehet a halmazállapot. Helyenként élénk, erős lesz az északnyugati, nyugati szél, amely délután átmenetileg nagy területen délnyugatira fordul és kissé mérséklődik. Estétől ismét fokozatosan északnyugatira vált a szélirány, és ekkor a Dunántúlon már ismét lehetnek viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5, 10 fok között várható, de az északkeleti határ közelében néhol ennél kissé hidegebb is lehet.

Jövő hét második felében érkezik majd egy melegedési hullám, azonban azokon a napokon megnövekszik majd a csapadék esélye is. Bővebb tájékoztatás az OMSZ alábbi videójában:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás