promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországot is eléri az Irene ciklon, 100 éves rekord dőlhet meg, az egynapos tavasz után lesz nemulass
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Irene is eléri hazánkat, de az egynapos tavasz után visszahozza a telet.

Már sokat lehet hallani az Irene nevű ciklonról, ami úgy tűnik, Magyarországot is el fogja érni. A következő napok időjárása igen izgalmas és eseménydús lesz, ugyanis érkezik Irene melegfrontja, ezáltal egy egynapos tavaszt élvezhetünk, majd jön a ciklon hidegfrontja, ami ismét visszacsökkenti a hőmérsékletet, beborul, és csapadékossá válik az időjárás.

A meteorológusok szerint nem kizárt, hogy a melegfront hatására egy 100 éves melegrekord is megdőlhet csütörtökön, amit Szegeden mértek; akkor 17 fok volt.

Az OMSZ már ki is adott egy riasztást a szerdai napra: a reggeli, délelőtti óráktól délnyugat felől, -jellemzően kis mennyiségű-, vegyes halmazállapotú csapadék érkezik, amely a legtöbb helyen napközben esőbe megy át, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár késő estig, éjfélig is vegyes csapadék hullhat. Ezeken a részeken ónos / fagyott eső, eleinte havazás, majd az idő előre haladtával egyre inkább eső valószínű. A térség északi részén lepel-3 cm hóréteg előfordulhat, az északi határvidéken 3 cm feletti mennyiség is lehet. Borsod megye északi részén szerdán a nap második felében 1 mm feletti ónos eső / fagyott eső sem zárható ki.

(Fotó: OMSZ)

Ugyanakkor megjegyezték, hogy kedden késő délutántól, estétől elsősorban délnyugaton helyenként ismét köd, sűrű köd képződik, amely az éjszaka második felétől ritkul vagy feloszlik. Szerdán délutántól Vas és Veszprém megye magasabban fekvő részein kis területen időnként egy-egy 55-70 km/h-s széllökés kialakulhat, de a Bakony magasan fekvő részein átmenetileg ennél erősebb szél is lehet.

Az országos időjárás-előrejelzés szerint kedden éjszaka átmenetileg nagyobb területen kiderül az ég, majd az éjszaka második felétől délnyugat felől ismét felhősödés kezdődik. Helyenként párássá válik a levegő, foltokban köd, zúzmarás köd is képződhet. Számottevő csapadék nem valószínű, de hajnalban délnyugaton néhol gyenge ónos csapadék nem zárható ki. A déliesre forduló szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -3 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet.

Szerdán mindenütt megnövekszik a felhőzet, és döntően erősen felhős, borult idő várható. A késő délelőtti óráktól több helyen - legkisebb eséllyel északnyugaton - lehet csapadék: eleinte északkeleten havazás, havas eső, másutt helyenként ónos eső is előfordulhat, majd fokozatosan mindenütt - legkésőbb északkeleten - esőbe vált a csapadék. A déli, délkeleti szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon néhol viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +11 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel. Estére fokozatosan enyhül az idő.

És hogy mi várható utána? Az kiderül az OMSZ időjárás-jelentéséből:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás