promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Farkasordító hideg jön, -15 fokot is mérhetünk, fokozott riasztást adtak ki a meteorológusok
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Betör a sarkvidéki hideg levegő, kemény fagyok jönnek.

A mediterrán ciklon hátoldalára kerültünk, ami azt jelenti, hogy drasztikusan megváltozik hazánk időjárása. A hidegbetörésnek köszönhetően vasárnap havazásra, ónos esőre, viharos széllökésre kell számítani, majd a következő héten teljes egészében csapadékmentes, ám de vacogtató idő lesz. Farkasordító hideg jön, szerdán és csütörtökön lesznek olyan részek, ahol -15 fokot is mérhetünk.

Vasárnapra több riasztást is kiadtak a meteorológusok; összesen 11 vármegyére érvényes a veszélyjelzés.

Napközben a Dunántúl több pontján is előfordulhat átmeneti ónos eső (a havas esőbe, havazásba váltás előtt), amely néhol intenzívebb is lehet. Estétől az északkeleti országrészben is megjelenhet gyenge ónos csapadék. Mennyisége jellemzően néhány tized mm-nek ígérkezik, de elsősorban a Bakonyban akár az 1 mm-t is meghaladhatja.

(Fotó: OMSZ)

A nap folyamán nyugat, északnyugat felől terjeszkedve a Dunántúlon az esőt (illetve az átmeneti ónos esőt) egyre nagyobb területen váltja fel gyengülő havazás. A késő esti órákban helyenként a Duna-Tisza közén is előfordulhat kisebb havazás. A ma éjfélig lehulló hó mennyisége várhatóan dél, délnyugat felé haladva növekszik, vastagsága vasárnap éjfélig jellemzően lepel-3 cm között valószínű, de délnyugaton helyenként a 3-5 cm-t is elérheti. (A viharossá fokozódó szél néhol hordhatja a havat.) A korábban lehullott csapadék is fokozatosan lefagy.

Vasárnap nappali órákban főleg a Dunántúl nyugati és középső részén, majd estétől az ország északkeleti részén is nagy területen viharossá fokozódik az északias irányú szél. A legerősebb lökések általában 60-80 km/h között várhatóak, de a magasabban fekvő részeken és a Balaton térségében ezt meghaladóak is előfordulhatnak.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint vasárnap túlnyomóan borult lesz az ég, keleten lehet időszakosan szakadozás, vékonyodás a felhőzetben. Az esőt először a Dunántúlon, késő este északkeleten is egyre nagyobb területen vegyes csapadék, majd hó váltja fel. Ennek során átmeneti jelleggel ónos eső is kialakulhat. Az esti, késő esti órákra a csapadék egyre inkább szűnik, de ezzel együtt már a havazás lesz a meghatározó csapadékforma.

Az északi, északkeleti szél a középső országrészt leszámítva többfelé lesz erős, a Dunántúl középső és nyugati részén valamint északkeleten viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 11 fok között alakul. A hideg levegő érkezésével a Nyugat-Dunántúlon reggeltől, másutt a déli óráktól csökken a hőmérséklet. Késő este -3, +5 fok valószínű.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás