promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: okklúziós front éri el az országot, de a java csak szerdán érkezik
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kemény változás lesz hazánk időjárásában.

Nem nyugszik az időjárás hazánk felett. Hétfőn máris egy okklúziós front érkezik, de az érdemi események csak a hét közepére várhatók, ugyanis ekkor egy ciklon éri el a Kárpát-medencét. Szerdán és csütörtökön ezért jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. A hét elején néhány fokot enyhülni fog az idő.

De mi is az az okklúziós front, ami megelőzi a szerdai ciklont?

Az okklúzió szó eredeti jelentése elzáródás, dugulás. Okklúziós front jön létre, ha egy hidegfront megelőz egy melegfrontot. A légtömegek összetorlódása a magasban jön létre. A torlódás helyét néha hármaspontnak is nevezik, azon a helyen, ahol a hidegfront, a melegfront és az okklúziós front találkozik.

A hétfői napra több riasztást is kiadott az OMSZ, ugyanis nagy területen várható köd, sűrű köd. A látási viszonyok hétfőn napközben a legtöbb helyen fokozatosan javulnak.


(Fotó: OMSZ)

A fagyos tájakon a reggeli órákban előfordulhat átmeneti gyenge ónos eső, később már csak az Északi-középhegységben lehet, ott is csökkenő eséllyel. Borsod északi részein, a Zempléni-hegységben a hétfői havazásból újabb vékony (lepel-2 cm) hóréteg keletkezhet.


(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint hétfőn többnyire felhős időre számíthatunk, de időszakosan akár nagyobb területen felszakadozhat, csökkenhet a felhőzet, és napközben a látási viszonyok is fokozatosan javulnak. Tartósabban az Északi-középhegység tágabb térségében marad borult, párás az idő. Elszórtan előfordulhat gyenge intenzitású csapadék: főleg eső, zápor, de Borsodban és a hegyekben hó is lehet, a fagyos részeken pedig reggel még átmeneti ónos eső sem zárható ki.

A délies szelet élénk, főként a magasabban fekvő helyeken olykor erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között várható, az Északi-középhegységben lesz a leghidegebb. Késő este -3, +6 fok közötti értéket mérhetünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás