promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most közölték a meteorológusok, azonnal látnod kell térképen a veszélyjelzést
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fokozott riasztást adtak a meteorológusok.

A következő három nap időjárását egy hullámzó front és egy mediterrán ciklon együttesen alakítja, ezért kell ilyen sok csapadékra - köztük nagyobb mennyiségű ónos esőre és havazásra is - számítani.

A meteorológusok fokozott riasztást adtak ki csütörtökre, ugyanis holnap délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon előfordulhat gyenge ónos eső is, majd napközben az ország nagy részén eső lesz a jellemző. Azonban az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint a főváros környékén kezdetben mindenhol havazás, havas eső várható, majd a déli óráktól egyre inkább ónos esőbe, fagyott esőbe, majd esőbe vált a csapadék halmazállapota, legkésőbb a magasabban fekvő területeken.


(Fotó: OMSZ)

Csütörtök éjfélig legtovább az északi határ közelében tarthat ki a havazás, itt és az Északi-középhegység más részein általában 5-10 cm hóréteg várható, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár >15 cm) is összegyűlhet. Az esti óráktól az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (~1-5 mm, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást. Péntek hajnalra várhatóan mindenütt esőbe vált a csapadék halmazállapota.

Hangsúlyozták, hogy a halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető.


(Fotó: OMSZ)

Ezek után nézzük meg, hogy országos szinte hogyan alakul az időjárás a következő 24 órában:

szerda éjszaka dél, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, reggelre jórészt mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Hajnaltól melegfront csapadékzónája érkezik, amely délnyugaton már okozhat gyenge esőt, ónos esőt. A délies szél néhol megélénkülhet, de alapvetően mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -2 fok között várható. A kezdetben kevésbé felhős, hófödte tájakon ennél jóval hidegebb is lehet.

Csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég. A csapadékzóna északkelet felé terjed tovább, egyre többfelé várható csapadék, jobbára eső, de az Északi-középhegységben estig, a főváros térségében pedig kezdetben havazás várható. Napközben az utóbbi országrészekben a halmazállapot átvált ónos esőre, havas esőre, majd esőre. Az Északi-középhegységben csak estétől valószínű ónos eső, amely a halmazállapot-váltás során átmenetileg másutt is lehetséges. A délies szél napközben csak helyenként élénkül meg, délkeleten estétől már meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten -2, +5, másutt 6, 11 fok közé emelkedik. A legmelegebb délnyugaton lesz, a legtöbb helyen késő estére áll be a maximum érték.

Az OMSZ alábbi videóját érdemes megnézni, mert nagyon részletesen mutatják meg, hogy hogyan alakul a következő napok időjárása, és az utána következő időszakba is belepillanthatunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás