promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális széllökésekkel és hózáporokkal érkezik az igazi tél, extrém hidegfrontra figyelmeztetnek a meteorológusok
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik hamarosan beköszönt az igazi tél.

Már nem kell sokat várnunk és beköszönt az igazi tél Magyarországon, a közelgő decemberhez pedig úgy tűnik az időjárás is igazodik. Már az elmúlt néhány napban is megszokhattuk a hűvös, szeles időt, ami a következő időkben is velünk marad, és hamarosan havazásra is számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis a mai napon észak felől csökken a felhőzet, a pára és ködfoltok gyorsan feloszlanak, és több órára kisüt a nap. Az ország középső sávjában azonban erősen felhős lehet az ég, itt egy-egy zápor előfordulhat. Az északias szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben erős, időnként akár viharos is lehet, viszont a középső országrészben gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de az északkeleti határ mentén ennél több fokkal hidegebb maradhat az idő. Késő estére azonban -5 és +3 fok közé hűl le a levegő, az éjjelünk tehát igazán hideg lesz ma virradóra.

Bizony nem csak hideg lesz az éjszaka, de a sűrű köd és az erős szél is nehezíti majd a dolgunkat. Az OMSZ hat, leginkább Pest és a vele szomszédos vármegyékre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható extrém időjárás-jelenségek miatt.

Az északi, északkeleti országrészben lévő köd, sűrű köd az egyre nagyobb területen megélénkülő, megerősödő szél hatására fokozatosan feloszlik. Az erős északi szelet főként a Bodrogközben és az Alpokalján az esti órákig időnként viharos lökések kísérhetik (~60-70 km/h).

Ehhez képest csütörtökre sem változik jelentősen az időjárásunk. Az előrejelzések szerint kezdetben fátyolfelhős lesz az ég, majd szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet. Az északkeleti harmadban azonban felhősebb körzetek is előfordulhatnak. Csapadék nem valószínű. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a nyugati, délnyugati szél. Kora délutánra 3, 9 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Az igazi tél pénteken érkezik majd az országba, amikor egy hidegfront hatására elszórtan eső, záporok, a hegyekben hózáporok alakulhatnak ki, ez miatt pedig hétvégén téliesre fordul az időjárás, szombaton már csak 2-7, vasárnap 0 és 5 fok közötti maximokat mérhetünk, ezen a napon reggel pedig már országszerte fagyni fog.

A több-kevesebb napsütés mellett felhőátvonulások várhatók elszórt záporokkal, majd egyre inkább hózáporokkal, amiről az OMSZ videós előrejelzésében részletesebben is mesélnek:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás