promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sürgős riasztás a meteorológusoktól, jéggel és erős széllel söpör végig 13 vármegyén is
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A meteorológusok nem vártak hétfő hajnalig, már vasárnap kiadták a riasztást.

A héten három hidegfront is elérte Magyarországot, szóval most az ősz kicsit megmutatta a cudarabb oldalát. A következőkben azonban nem a felhők, sokkal inkább a köd fog szürke hajnalokat okozni, ráadásul a hét második felében egy hullámzó frontrendszer éri el a Kárpát-medencét, ami miatt szükségünk lesz a melegítő italokra, a teákra és a pokrócokra.

Azonban a meteorológusok most nem vártak hétfő hajnalig, már vasárnap kiadták a veszélyjelzést, ugyanis egy olyan hidegfront érkezik éjszaka, ami 13 vármegyében is zivatart okozhat - erős széllel és jégesővel egyetemben.

A riasztás szerint hétfő napközben a Dunántúl déli részén, majd estétől a Dunától keletre lehet helyenként zivatarra számítani. Eleinte még egy-egy 60-70 km/h közötti széllökés előfordulhat délies irányból, késő délutántól már jelentősen mérséklődik a légmozgás.


(Fotó: OMSZ)

Ami az országos időjárás-előrejelzést illeti: vasárnap éjszaka a legtöbb helyen estére már felszakad a felhőzet, de nem mindenhol lesz derült az ég, lesznek erősebben felhős tájak is. Párásság, köd főként a szélcsendes nyugati, délnyugati tájakon lehet. Néhol kis eséllyel előfordulhat eső, záporeső. A délies szél az északi országrészben nyugatira fordul, ott továbbra is lehetnek erős, főként a hegyekben viharos lökések, másutt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 9 fok között alakul, de a szélvédett részeken ennél hűvösebb lehet az idő.

Hétfőn a köd feloszlása után napos idő várható általában kevés felhővel, de helyenként több lehet a gomolyfelhő, amelyből kialakulhat zápor, zivatar. A délnyugati, déli szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul.

Ha előretekintünk kicsit a következő napok időjárására, akkor azt láthatjuk, hogy kedden változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat eső, záporeső. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali 1, 11 fokról kora délutánra 12 és 18 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Szerdán pedig éjjel főleg hazánk északkeleti harmadán többfelé képződhet köd, illetve rétegfelhőzet, amely helyenként hosszabb ideig megmaradhat. Másutt hamar feloszló ködfoltok, változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Helyenként előfordulhat szitálás, gyenge eső. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban -1, +9 fokot mérhetnek. Kora délután 7, 14 fok várható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás