promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kíméletlen erejű hidegfront miatt halmozott riasztás van érvényben, a meteorológiai vészharangok már hangosan kongatnak
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vészesen közeleg a hidegfront, és amit hoz magával, abban nem lesz köszönet.

Pénteken megérkezik a második hidegfront a héten, de ez már jóval erősebb lesz, mint a keddi. A meteorológusok már csütörtök délelőtt kiadták a riasztást, hiszen nem árt felészülni arra, ami november 3-án érkezni fog.

Egyre nagyobb területen erőre kap a déli, délkeleti szél, amelyet igazából már a csütörtök déli óráktól elsősorban az Alpokalján, estétől, éjszakától leginkább az Észak-Dunántúlon, illetve az Alföld déli és középső részén kísérhetnek akár több helyen is viharos (jellemzően 60-80 km/h, főként a magasabban fekvő tájakon akár >80 km/h) széllökések. Péntek napközben lassan, fokozatosan északnyugatira fordul a szél, amely a nap második felében fokozatosan veszít erejéből.


(Fotó: OMSZ)

A péntek hajnalban nyugat felől érkező, majd napközben fölöttünk vonuló hidegfront mentén zivatarok kialakulásához is kedvezővé válnak a feltételek - legkisebb eséllyel északkeleten lehet rájuk számítani. A front mögött átmeneti szünet után a nap második felében nyugat felől újabb záporos, zivataros gócok érik el a Dunántúlt. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (~10-20 mm, egy adott pont fölött egymást követő záporokból, zivatarokból akár >25-30 mm), viharos széllökések (ált. 60-85 km/h), illetve apró szemű (1 cm-t nem meghaladó) jégeső társulhat. A déli, délnyugati tájakon alacsony valószínűséggel egy-két heves zivatar is előfordulhat 90 km/h körüli széllökések, ~1-2 cm átmérőjű jég kíséretében.


(Fotó: OMSZ)

Az Északi-középhegység nyugati részén, illetve a Kisalföldön akár területi átlagban is elérheti, meghaladhatja a 20 mm-t a pénteken lehulló csapadék mennyisége.


(Fotó: OMSZ)

Az ország időjárás-előrejelzés szerint csütörtök éjszaka nyugat felől egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet. Az éjszaka első felében főként északon lehet eső, zápor, míg hajnalban nyugatról megérkezik a hidegfront csapadékzónája nyugaton okozva csapadékot. A déli országrészben kisebb-nagyobb körzetekben kevesebb felhő lehet az égen. A déli, délkeleti szél sokfelé lesz erős, a Dunántúlon néhol viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 15 fok között alakul, de a keleti határszélen, északkeleten néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Pénteken a hidegfront felhő- és csapadékzónája fokozatosan kelet felé halad, e mentén sokfelé várható eső, zápor, akár zivatarok is kialakulhatnak. Délután nyugat felől majd szakadozik, csökken a felhőzet, de északon, északnyugaton tovább felhős maradhat az ég, és ott újból előfordulhat zápor, esetleg zivatar.

Több helyen nagyobb csapadékmennyiség is összegyűlhet!

A front előtt a déli, délnyugati szél sokfelé lesz erős, a hegyekben és zivatarok környezetében viharos lökések is várhatók; majd a nyugatira, északnyugatira forduló légmozgás veszít erejéből. A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok, 13 és 22 fok között valószínű. Az északnyugati tájakon már a reggeli órákban beállhat a csúcsérték.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás