promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: beállt az Omega-blokk, egy darabig Magyarország sem szabadulhat tőle
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Omega-blokk miatt még napokig nem fog változni semmi az időjárásban.

Az úgynevezett Omega-blokk az oka annak, hogy Magyarország időjárásában még napokig semmiféle változás nem lesz, továbbra is marad a nyárias idő, vagyis száraz és meleg lesz, csapadék pedig egyáltalán nem.

De mit is nevezünk Omega-blokknak?

Először is azzal kell tisztában lennünk, hogy itt Európa felett normál esetben nyugatról keletre tartó légáramlatok uralkodnak, ami a Föld forgó mozgásával magyarázható. Azonban megesik, hogy ez az áramlás meggyengül, vagy hurkot vet. Ha utóbbi történik, akkor a légáramlatok a görög Omega betű formáját veszik fel.

Ezt úgy kell elképzelni a meteorológia nyelvén, hogy két alacsony nyomású képződmény között egy magas nyomású képződmény, úgynevezett gerinc jön létre. Ez gátolja a nyugat-kelet irányú áramlást, vagyis létrejön egy blokk.


(Így néz ki az Omega-blokk. Fotó: Met Office)

Most is pontosan ez zajlik Európa felett, és ez az oka annak, hogy jövő keddig érdemi változás nem lesz hazánk időjárásában. Szerdán aztán a nyugati országrészben már előfordulhatnak kisebb záporok, zivatarok, de kiadós csapadékra előreláthatólag még jó darabig nem kell számítani.

Az előttünk álló éjszaka felhőtlen, száraz idő lesz gyenge légmozgással. Helyenként pára vagy sekély köd képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 16 fok között alakul, a hidegre érzékeny helyeken ennél hidegebb, míg belvárosokban és vízpartokon enyhébb lehet a hajnal.

Pénteken felhőtlen vagy derült idő várható csapadék nélkül. A légmozgás döntően gyenge vagy mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás