promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas fordulat az időjárásban, váratlan bejelentést tettek az időjósok
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Harmadfokú figyelmeztetést adtak ki mára a meteorológusok.

Az utóbbi napokban mindenki tapasztalhatta a saját bőrén, hogy milyen elviselhetetlen kánikula tombol egész Magyarországon, szinte folyamatosan veszélyjelzés volt érvényben a magas középhőmérséklet miatt. Sokan nagyon várják már az enyhülést, ami úgy tűnik, hogy a hét közepén meg is érkezik, de addig továbbra is marad a hőség, illetve helyenként pár zápor is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből kiderül, hogy ma leginkább derült, napos, száraz időre számíthatunk, csak kevés fátyolfelhőre van esély. Késő délután viszont a Dunántúlon és a középső országrészben már erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, illetve záporok, zivatarok, felhőszakadások is előfordulhatnak, ezeket pedig néhol erős széllökések kísérhetik.

A nappali hőmérséklet maximuma 32 és 40 fok között alakul, ez késő estére 21 és 30 fok közé fog csökkenni.

Itt lehet megtekinteni a térképet:


Kép: met.hu (screenshot)

Az OMSZ mára zápor, zivatar, jégeső és villámlás, illetve magas hőmérséklet miatt is kiadott figyelmeztetést, utóbbinál ráadásul 3-as fokozatú, vörös veszélyjelzésről van szó, így fokozottan kell ügyelni azokon a területeken:

  • Zivatar, zápor, illetve esetleges jégeső és villámlás miatt 2-es, narancssárga figyelmeztetést adtak ki Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyére – 1-es, citromsárga fokozatú figyelmeztetést pedig Pest, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Nógrád vármegyére.
  • Magas középhőmérséklet miatt 3-as fokozatú, piros figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére; 2-es fokozatú, narancssárga veszélyjelzést Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyére; 1-es fokozatú, citromsárga figyelmeztetést pedig Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém vármegyére.

Itt lehet megtekinteni a magas középhőmérséklet miatti veszélyjelzéseket térképen:


Kép: met.hu (screenshot)

A met.hu videós időjárás-előrejelzéséből kiderül, hogy hullámzó frontrendszer és mediterrán ciklon alakítja hazánk időjárását. A hét első felében még leginkább a kánikuláé lesz a főszerep, de pár helyen már előfordulhat zápor, zivatar. Szerdától viszont mondhatni fordulatként már elvileg megérkezik az enyhülés, ami az utána lévő napokban rendesen érzékelhetővé is válik – vagyis ezek szerint már csak pár napig kell kibírnunk ezt az elképesztő hőséget:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás