promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: markáns zivatarcella jön a tűzijáték napján, már tudjuk, hol lesz szakadó eső augusztus 20-án
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A meteorológusok szerint eső rondíthat bele az augusztus 20-dikába.

Tavaly eléggé félrement a meteorológusok időjárás-előrejelzése: 80-90 százalékra mondták, hogy a vihar elmossa az augusztus 20-ai tűzijátékot, emiatt el is halasztották. Végül a vihar mégsem érkezett meg, és valóságos botrány tört ki. Idén is mindenkit az érdekel, hogy most mi várható Szent István napján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint napos, gomolyfelhős, fülledt, meleg időnk lesz, ám több helyen lehet némi eső - futózáporok, zivatarok alakulhatnak ki. Az OMSZ veszélyjelzése szerint a légköri feltételek továbbra is alkalmasak lehetnek zivatarcellák kipattanásához, jellemzően már csak izolált formában, szórványosan az országban. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás (~25-35 mm, egy adott pont fölött egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 mm-t meghaladó mennyiség is összegyűlhet) kísérheti, azonban kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés (~60-80 km/h), esetleg jégeső (1-2 cm-nél nem nagyobb átmérő) is előfordulhat.


(Fotó: OMSZ)

Szombat estétől, késő estétől a zivatarok várhatóan lecsengenek. Vasárnap főként már csak az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain mutatkozik nagyobb esély néhány zivatarcella kialakulásához, amelyek estére mindenütt lecsengenek.

A napi középhőmérséklet ma a Tiszántúlon, míg vasárnap már az ország jelentős részén 25 fok közelében alakul. Vasárnap a délkeleti tájakon 27 fok felett várható a napi középérték.


(Fotó: OMSZ)

Ami az országos előrejelzést illeti: szombat éjszaka a gomolyfelhők összeesnek és az ország nagy részén kiderül az ég, de a déli tájain még előfordulhat egy-egy zápor, kis eséllyel zivatar, másutt megszűnik a csapadék. Foltokban pára, köd képződhet. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Vasárnap napos idő várható gomolyfelhőkkel. Helyenként - nagyobb eséllyel az északkeleti, keleti, valamint délkeleti tájakon - kialakulhat a délután folyamán futó zápor, esetleg zivatar. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, csak néhol lehet egy-egy élénk széllökés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás