promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A meteorológusok megkongatták a vészharangot: villámárvíz, károkozó szélroham, jégeső söpör végig a hétvégén
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A meteorológusok fokozott riadót fújtak a hétvégi ítéletidő miatt.

Kegyetlen ítéletidő lesz egész hétvégén Magyarországon. Bár most még igencsak ketté van szakadva az ország abból a szempontból, hogy míg a nyugati, észak-nyugati részeken hűvös, esős időjárás tombol, addig az Alföldön még mindig kánikula van, de ez már nem tart sokáig. A lehűlés mindenhol érzékelhető lesz, ugyanis érkezik egy front, ami kiadós esőt, zivatarokat, jégesőt, károkozó szélrohamot, villámárvizet hoz magával - szóval havon kívül tényleg lesz itt minden szombaton és vasárnap.

A meteorológusok fokozott veszélyjelzése szombat éjfélig van érvényben: közlésük szerint a keleti országrészben egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, heves zivatarok, eközben délnyugat felől egy kiterjedt zivataros rendszer érkezhet heves kísérőjelenségekkel társulva. Éjszaka kiterjedt (de nem egész országot érintő) zivatartevékenység valószínű, majd szombat hajnalra, reggelre átmenetileg jelentősen csökkennek a zivataresélyek, az éjszakai zivatarok észak felé elhagyják térségünket. Szombaton délutánig nyugaton lehet kevés helyen zivatar. Délutántól főként a Dunától keletre újra egyre nagyobb területen alakulhatnak ki - délről észak felé haladó - zivatarok, heves zivatarok. A Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra.


(Fotó: OMSZ)

A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is lehet.

Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50-70 mm), domborzattól függően villámárvíz is lehet, ma este, éjszaka délnyugaton és a középső tájakon, holnap az esti óráktól a középső és délkeleti tájakon legnagyobb az esély erre. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több lehullhat 24-36 óra alatt.

A Nyugat-Dunántúlon szombaton zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség.


(Fotó: OMSZ)

Péntek éjszaka a Nyugat-, Északnyugat-Dunántúlon zártabb lesz a felhőzet, másutt erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Többfelé, több hullámban számíthatunk záporokra, heves zivatarokra, amelyeket felhőszakadás kísérhet. Hajnaltól a Dunántúlon a zivatarokat tartós eső váltja fel. Az északi, északkeleti szél időnként megélénkül, zivatarban viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul.

Szombaton a nyugati, északnyugati tájakon zártabb lesz a felhőtakaró, és ott tartós eső várható. Napközben a felhőzet és a csapadékzóna kelet felé terjeszkedik, helyeződik. Előterében délelőtt átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadékgócok számossága, majd délutántól ismét erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, heves zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet. A szél időnként megélénkül, de zivatarok környezetében viharos, károkozó szélrohamok is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 35 fok között valószínű, kelet, délkelet felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre.

Vasárnap a nap első feléig jobbára felhős idő valószínű, majd a délután folyamán szakadozni kezd a felhőtakaró. Főként az éjszakai, délelőtti órákban kell többfelé csapadékra számtani (esőre, záporra, zivatarra egyaránt). Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Délutántól csökken a csapadékhajlam, elszórtan lehetnek záporok, zivatarok. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az északnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 26 fok között alakul. A csapadékos tájakon lesz a hűvösebb.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás