promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Konvektív csapadék teríti be az országot, térképen mutatjuk, hol fog lecsapni

Konvektív csapadék teríti be az országot, térképen mutatjuk, hol fog lecsapni

Időjárás

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

15 vármegyére adtak ki riasztást konvektív csapadék miatt.

Az előrejelzések szerint a pünkösd hosszú hétvégén is marad ez a kellemes, meleg időjárás, amibe belerondíthatnak záporok, zivatarok. Jelenleg egy anticiklon peremén vagyunk, aminek a hatásait érezhetjük a Kárpát-medencében, és ez az oka annak, hogy a gomolyfelhőkből sokszor konvektív csapadékra kell számítani

Mi az a konvektív csapadék?

Magáról konvekcióról a különböző magasságban levő légrétegek keveredését és egyben a hő, illetve vízgőz függőleges irányú átvitelét eredményező mozgások esetében beszélünk. Szűkebb értelemben a magasra törő gomolyfelhők, zivatarfelhők jelenségét nevezzük konvekciónak.

Most éppen egy ilyenre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, ugyanis nem kevesebb, mint 15 vármegyére adtak ki riasztást záporok, zivatarok, felhőszakadások miatt.

A veszélyjelzés szerint pénteken napközben legnagyobb számban az ország középső harmadában (a Nyugat-Dunántúlon nem, a keleti területeken viszont csak elvétve) számíthatunk zivatarok kialakulására. A zivatarokat viharos széllökés és jégeső kísérheti, az intenzívebb gócokhoz emellett felhőszakadás is társulhat. Szombatra virradóan a zivatartevékenység a Duna vonalában maradhat fenn.

A riasztás egyedül Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, és Veszprém vármegyére nem terjed ki, mindenhol máshol számíthatunk konvektív csapadékra.

 

(Fotó: OMSZ)

A folytatás sem ígér túl sok változást, a legutóbbi előrejelzés, szombatra és pünkösdvasárnapra is zivatarok miatt van kiadva riasztás néhány vármegyére, de ahogy az anticiklon elhagyja térségünket, úgy ez a hol esik, hol nem állapot is tovaszáll.

Szombaton már napos idő várható, jellemzően kevés, egy dunántúli, illetve dunamenti összeáramlási vonal mentén és a keleti határ közelében több gomolyfelhővel. Utóbbi tájakon néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten meg is erősödik az északi, északkeleti szél. A délutáni órákban 22, 27 fokot mérhetünk.

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás