promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Konvektív csapadék teríti be az országot, térképen mutatjuk, hol fog lecsapni
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

15 vármegyére adtak ki riasztást konvektív csapadék miatt.

Az előrejelzések szerint a pünkösd hosszú hétvégén is marad ez a kellemes, meleg időjárás, amibe belerondíthatnak záporok, zivatarok. Jelenleg egy anticiklon peremén vagyunk, aminek a hatásait érezhetjük a Kárpát-medencében, és ez az oka annak, hogy a gomolyfelhőkből sokszor konvektív csapadékra kell számítani

Mi az a konvektív csapadék?

Magáról konvekcióról a különböző magasságban levő légrétegek keveredését és egyben a hő, illetve vízgőz függőleges irányú átvitelét eredményező mozgások esetében beszélünk. Szűkebb értelemben a magasra törő gomolyfelhők, zivatarfelhők jelenségét nevezzük konvekciónak.

Most éppen egy ilyenre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, ugyanis nem kevesebb, mint 15 vármegyére adtak ki riasztást záporok, zivatarok, felhőszakadások miatt.

A veszélyjelzés szerint pénteken napközben legnagyobb számban az ország középső harmadában (a Nyugat-Dunántúlon nem, a keleti területeken viszont csak elvétve) számíthatunk zivatarok kialakulására. A zivatarokat viharos széllökés és jégeső kísérheti, az intenzívebb gócokhoz emellett felhőszakadás is társulhat. Szombatra virradóan a zivatartevékenység a Duna vonalában maradhat fenn.

A riasztás egyedül Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, és Veszprém vármegyére nem terjed ki, mindenhol máshol számíthatunk konvektív csapadékra.

 

(Fotó: OMSZ)

A folytatás sem ígér túl sok változást, a legutóbbi előrejelzés, szombatra és pünkösdvasárnapra is zivatarok miatt van kiadva riasztás néhány vármegyére, de ahogy az anticiklon elhagyja térségünket, úgy ez a hol esik, hol nem állapot is tovaszáll.

Szombaton már napos idő várható, jellemzően kevés, egy dunántúli, illetve dunamenti összeáramlási vonal mentén és a keleti határ közelében több gomolyfelhővel. Utóbbi tájakon néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten meg is erősödik az északi, északkeleti szél. A délutáni órákban 22, 27 fokot mérhetünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás