promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: itt a gyökeres fordulat, bekövetkezik, amit már senki sem várt Magyarországon
Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jégtörő Mátyás szépen teszi a dolgát.

Péntek reggel Jégtörő Mátyás napjára ébredünk, aminek alapesetben örülhetnénk, hiszen úgy tartja a népi hiedelem, hogy ha Mátyás jeget talál, akkor megtöri, vagyis elhozza a tavaszt. Most azonban nem fog jeget találni, hiszen szokatlanul enyhe telünk van – ebben az esetben pedig csinál, vagyis mordabbra fordítja az időt, ha hinni lehet a megfigyeléseknek.

Jégtörő Mátyás egyébként bibliai alak, tehát nem a mi Hunyadi Mátyás királyunk emlékét idézi. Mátyás apostol azért nevezetes, mert az áruló Júdás helyébe őt választották be a neves tizenkettőbe, mégpedig sorsvetéssel, Jézus hetvenkét tanítványa közül.

De térjünk vissza inkább a várható időjáráshoz, ugyanis csütörtök estétől némi változás következhet be ezen a téren Magyarországon. Eleinte jobbára erősen felhős vagy borult lehet az ég, majd péntek reggelre a Dunántúlon már csökkenhet a felhőzet, ott azonban foltokban köd vagy rétegfelhőzet képződhet. Gyenge csapadéksáv vonul kelet felé, összességében több helyen is lehet kisebb eső. A légmozgás mérsékelt marad – adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul, a keleti tájakon lehet gyenge fagy.

Péntek reggeltől az ország nyugati kétharmadán a közepesen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számítani lehet, az északkeleti, keleti tájakon azonban késő délutánig erősen felhős égkép lesz jellemző.

A gyenge eső kora délutánra a keleti határvidéken is megszűnik, ezt követően kevés helyen zápor, az Észak-Dunántúlon és Baranyában esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat. A délnyugatira forduló szél élénk, elsősorban a Dél-Dunántúlon és az Alföld délkeleti részein erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között valószínű, de Borsodban és Szabolcsban több fokkal hűvösebb is lehet.

Az OMSZ több napos előrejelzésére tekintve megállapíthatjuk, hogy Mátyás némi késedelemmel működésbe fog lépni. Vasárnaptól (február 26.) ugyanis visszajönnek az éjszakai fagyok, a gyökeres fordulat pedig azt jelenti, hogy március első napjáig -5 és -8 fok közé süllyedhet a legalacsonyabb hőmérséklet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás