promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vörös riasztás: veszélyes az utcára menni, otthonmaradásra intenek az időjósok

Vörös riasztás: veszélyes az utcára menni, otthonmaradásra intenek az időjósok

Időjárás

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jobb, ha ki sem mozdulsz, amíg el nem vonul ez az orkán!

Magyarország időjárása teljesen megbolondult. Szombaton országszerte viharossá fokozódik a szél amellyel hidegebb levegő érkezik fölénk; ez azonban még semmi. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a vörös riasztást, és azt javasolják, hogy aki teheti, inkább maradjon otthon.

„Az É-i, ÉNY-i szél szinte országszerte viharossá, a Dunántúlon és az északkeleti, keleti megyékben erősen viharossá fokozódik! Kövessük a veszélyjelzést és közlekedjünk körültekintően!”

- olvasható az OMSZ Facebook-oldalán.

A meteorológusok a legmagasabb fokú, vörös riasztást adták ki a Balaton környékére 10 járásra, továbbá piros figyelmeztető előrejelzést 5 megyére a Dunántúlon - de ez még bővülhet. Ha megnézzük az alábbi térképet, láthatjuk, hogy több megye is vörös színnel van feltüntetve - Fejér, Veszprém, Zala, Somogy, és Baranya megyében is akár 100 km/órás viharos szélre kell készülni, de a narancssárga megyékben is akár 90 km/órás szél okozhat károkat.

(Fotó: OMSZ Facebook)

Ugyanakkor egy új rekordról is beszámoltak a közösségi oldalukon: a 2023-as év januárja hivatalosan is a legcsapadékosabb és a legenyhébb január volt 1901 óta.

Országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 80,9 mm (az 1991-2020-as átlag 245%-a) csapadék hullott, amivel a legcsapadékosabb 1901 óta, megelőzve az 1915-ös januárt (80,4 mm). A délnyugati, a középső országrészben, valamint a hegységekben többfelé 100 mm feletti összeget mértek, a hegyvidékeken 150 mm körüli összegek is előfordultak (pl. Bakonybél: 152,2 mm). Többfelé ez volt a legcsapadékosabb január (fehér pontozott terület).

Nemcsak csapadékos, de nagyon enyhe is volt ez a január. A XX. század kezdete óta országosan csak a 2007-es január volt enyhébb. Az országos átlag 3,93 fok (az 1991-2020-as átlagnál 4,5 fokkal enyhébb) volt, ami kevéssel megelőzi az 1936-os január értékét és 2007 után a második helyet foglalja el. Síkvidéken többnyire 3 és 5 fok között alakult a hónap középhőmérséklete. 0 fok alatti havi érték csak a legmagasabb hegyeken fordult elő. Az országos átlagban ugyan nem, de az ország északkeleti harmadán az idei lett a legenyhébb január 1901 óta.

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás