promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: az eddigi legrondább vasárnap vár ránk, mindenre figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Képtelenség felsorolni, mi minden várható, egyszerűbb lesz otthon maradni.

Decemberben már nem lehetnek illúzióink az időjárással kapcsolatban, de ami most vár ránk, az minden képzeletet felülmúl. Szombat estétől túlnyomóan borult lesz az ég és sokfelé várható csapadék. A Dunántúlon egyre nagyobb területen havas esőbe, hóba vált az eső, ami ezzel együtt fokozatosan veszít intenzitásából, éjfél környékén az északi, északkeleti megyékben is megkezdődik a halmazállapot-váltás, ott átmenetileg ónos eső sem kizárt.

Az északi, északnyugati szél az Észak-Dunántúlon nagy területen megerősödik, helyenként (főleg a hegyvidéki részeken) viharossá fokozódik. Néhol már hordhatja a szél a havat – riogat bennünket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +5 fok között alakul, délkeleten lesz az enyhébb idő.

Vasárnap reggeltől túlnyomóan borult lesz az ég, majd délután nyugat felől lassanként felszakadozik, csökken a felhőzet. Az éjszaka érkezett csapadékzóna dél körül kelet felé távozik, ugyanakkor délután az északkeleti harmadban hózáporok alakulnak ki. Az északi, északnyugati szelet többfelé erős, az Észak-Dunántúlon és a Bodrogközben gyakran viharos lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul, amely a délelőtt során áll be, ezt követőn már csökken a hőmérséklet.

Az OMSZ számos figyelmeztető jelzést is kiadott vasárnap (december 11.) éjfélig. Sokfelé várható kiadós eső, legalább 10–20 mm csapadékkal, bár az északnyugati határhoz közel ennél lényegesen kevesebb eshet.

Az Alpokalján, a Bakonyban, Borsodban, majd vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső, ugyanakkor a váltást követően a legtöbb helyen gyorsan gyengül, szűnik a csapadék.

Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani, az említett térségekben

a létrejövő hótakaró akár a 10–15 cm-t is meghaladhatja.

Szombat este, éjszaka az Észak-Dunántúlon, illetve a Bodrogköz térségében viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél, a legerősebb széllökések vasárnap meghaladhatják a 70–75 km/h-t is. Az erős, viharos szél hordhatja a havat, sőt, főleg a Bakonyban hófúvást okozhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás