promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felvétel: a hidegfront lecsapott a Balatonra! Villámárvíz és felhőszakadás miatt adtak ki riasztást Magyarországon
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Heves zivatarok, jégeső, felhőszakadás, és villámárvíz miatt adtak ki riasztást több megyére is; megérkezett a várva várt hidegfront.

Szombatra jósolták a meteorológusok a markáns hidegfrontot, ami jelentősebb mennyiségű esőt, helyenként jégesőt is hoz magával. A késő reggeli órákban Nyugat-Magyarországon meg is érkezett a várva várt front, az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrég a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a hidegfront már a Dunántúlon jár, ezzel együtt pedig a felhő- és csapadékrendszer is.

Az OMSZ tájékoztatása szerint a front előtt is kialakulnak záporok, zivatarok, jelenleg az Északi-középhegység térségében vannak ilyen csapadékgócok (amik már hajnalban megjelentek ott). A front előtti, vagy más néven prefrontális zivatarok lesznek majd a hevesebbek, az Alföldön kiterjedt zivatartevékenységre is számítani kell.

Kora reggel már másodfokú riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt, a veszélyjelzés szerint Heves és Nógrád megyében kell készülni arra, hogy rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső eshet. Emellett az ország többi részére - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy kivételével - elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás veszélye miatt.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt kérte, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait. Ahol kiadták a felhőszakadás miatti riasztásokat, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni onnan. Felhívta a figyelmet a villámárvíz veszélyére is. Az utcán hömpölygő vizet ajánlott elkerülni. Néhány centiméteres víz is képes ledönteni az embert a lábáról, a térdig érő vízfolyás pedig autókat is elsodorhat. Gépkocsival azért sem tanácsos áthajtani a hömpölygő vízen, mert ha a légszűrőbe víz kerül, az autó leállhat.

(A hidegfront és a vihar már a Balatont is elérte. Forrás: MetNet Facebook)

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint később zivatarveszély miatt is adhatnak ki másodfokú riasztásokat Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ország többi területén is várható a zivatarok miatt riasztás, de vélhetően csak elsőfokú.

Napközben a front előterében több helyen kialakuló hevesebb zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, a Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. A zivatarokhoz 60-80, néhol 90 kilométer/órásnál is nagyobb viharos szélroham, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 milliméternyi csapadék) és (néhol nagyobb jégdarabokkal) jégeső társulhat. A keleti országrészben még 25-26 Celsius-fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg.

Az alábbi videóban láthatjátok, mi is az a villámárvíz? Ez a felvétel 2022. június 9-én készült Budapest II. kerületében:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás