promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gustnado tombolt Ónodon – látványos felvételek az ítéletidő pusztításáról
Borítókép:  Borsod Online / YouTube (screenshot)
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Alighanem egyre gyakoribbá válnak Magyarországon is a hasonló jelenségek.

Lassan hozzá kell szoknunk, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak majd a szélsőséges időjárási jelenségek. Ilyen volt az a zivatarhullám is, amely április 24-én (vasárnap) söpört végig az országon, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozva nagy károkat, ahol 80 esethez riasztották a tűzoltókat.

Ónodon úgynevezett gustnado alakult ki, háztetőket leszakítva, fákat, villanyoszlopokat kidöntve. Ez egy kezdeti stádiumban lévő tornádó, de a tölcsérje nem a felhőből nyúlik alá, hanem a talajról építkezik fölfelé. Olyan forgószél, amely a zivatarok kifutószélfrontja mentén jelenik meg, kihasználva az ottani eltérő szélirányt és szélsebességet.

A térségben egy szupercella is végigsöpört, ami egy nagy kiterjedésű, hosszú életű zivatar. Három fajtája van, és Borsodban az LP (Low Precipitation), vagyis gyenge csapadékú változat tombolt. Két ember könnyebben meg is sérült.

A legnagyobb károk alighanem Ónodon keletkeztek a már említett gustnado miatt. A Boon.hu helyszíni tudósítása valóságos csatatérről számolt be, volt, ahol a vihar néhány perce alatt betörtek az ablakok, és zúdult be minden: cserép, törmelékdarabok és esővíz.

Az RTL Klub szintén ellátogatott a 2300 lelkes borsodi településre, ahol az egyik lakos visszaemlékezése szerint a vihar előtt pár percre hirtelen besötétedett, mintha este lett volna. A gyerekeket rémülten szedték össze a hatalmas esőben, és szaladtak velük haza. Jég is hullott, és közben forgószél tombolt, igazi ítéletidő alakult ki.

Egy ónodi lakos látványos videókat is készített a vihar kialakulásáról, majd az utána maradt pusztításról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás