promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet-nap: ma kiderült, hogy fog-e hó esni karácsonykor - te tudod már a választ?
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nézz ki az ablakon, nézd meg az időjárás-jelentéseket, és elmondjuk, mire utalnak, mit jeleznek.

A népi időjárás-előrejelzések több százéves megfigyeléseken alapulnak, és elég sokszor be is jönnek. A Katalin-napi jóslatok például egy statisztika szerint Magyarország északi részén 70 százalékban, míg a déliben 60 százalékban igazolódnak be.

Novemberben amúgy elég sok naphoz kötődik valamiféle népi jóslat az időjárásra vonatkozóan, például Katalin mellett Andráshoz és Mártonhoz is, vagyis november 11-hez és november 30-hoz is.

November 30-ra például azért érdemes figyelni, mivel úgy tartják, ha ekkor valamilyen dolog esik az égből, akkor nagy valószínűséggel még további 40 napig esős, sáros időben lehet részünk, ha András-napon fagy, akkor a karácsony esélyes, hogy esős lesz.

Na, de mégis mi a helyzet Erzsébettel?

A népi megfigyelés szerint, ha Erzsébet napján esik az eső, akkor enyhe télre számíthatunk, ha viszont esik a hó, akkor szinte biztos, hogy fehér karácsonyunk lesz.

Mit mond a péntekre szóló időjárás-előrejelzés?

Pénteken egy „trükkös” melegfront érkezik Magyarországra, és sokak legnagyobb örömére megenyhül az időjárás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 13 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb. Északkeleten akár eshet az eső is - adta közre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Úgy tűnik tehát, hogy nem lesz fehér karácsonyunk. De egyelőre ezt csak a népi megfigyelés mondja. Majd kiderül...

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás