promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történt? A vasárnapi időjárás megjósolta, hogy csúnya vagy derűs ősz vár-e ránk - íme egy népi jóslat, ami erről regél!
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szeptember 5-e elmondja az igazságot?

A időjáráshoz kapcsolódó magyar népi megfigyelések és bölcsességek behálozzák az egész évet, minden hónapra jut jó pár, és ezek pár száz éves tapasztalatból táplálkoznak, és elég sokszor be is igazolódnak. A leghíresebbek közé tartoznak a novemberiek, amelyek például elmondják nekünk, hogy milyen karácsony lesz,

lesz-e egyáltalán fehér karácsony.

November 11-e, Márton nap például nagyon fontos időpont volt a nép kalendáriumban, hiszen elődeink szerint megmutatta, hogy milyen télre számíthattak. Úgy tartották, ha Márton köddel érkezik, akkor enyhe lesz a tél, ha viszont ekkor havazik, akkor télen is sok hó várható.

Az ősszel kapcsolatos népi jóslatok egyik legfontosabbja szeptemberben van.

A bölcsesség pedig úgy hangzik: ha szeptember 5-én, Lőrinc napján, süt a nap, akkor az ősz további része is derűs lesz. És hát úgy tűnik, hogy ez következik, most hiszen a hétvége gyönyörű volt, az utóbbi időszak egyik legszebb hétvégéje, sem hidegfront, sem semmiféle csúnyaság nem keserítette az életünket.

Még az Országos Meteorológiai Szolgálat a Youtube-os időjárás-jelentéseinek is olyan címeket adtak, mint "Tökéletes hétvége" vagy éppen "Nem kell ezt túlragozni". 

[[cikk1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás