Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Túlélte a júliusi hőséget?! Akkor gratulálunk! Ez volt a történelem harmadik legforróbb júliusa!

Túlélte a júliusi hőséget?! Akkor gratulálunk! Ez volt a történelem harmadik legforróbb júliusa!

Időjárás

Túlélte a júliusi hőséget?! Akkor gratulálunk! Ez volt a történelem harmadik legforróbb júliusa!

Időjárás

Promotions 15:34

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata jelentette be, hogy a tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban a mérések kezdete óta.

A szervezet még azt is hozzátette, hogy az elmúlt hónapot szokatlanul magas hőmérsékletek kísérték Finnországtól kezdve egészen az Egyesült Államokig.

"A globális átlaghőmérséklet tekintetében évről évre, vagy akár hónapról hónapra vannak kilengések. De végső soron, amit egyértelműen látunk, az egy globálisan észlelhető melegedés."

- állítja Freja Vamborg, a szolgálat egyik vezető kutatója.

A Copernicus mérései egészen 1950-ig nyúlnak vissza, de folyamatosan egyeztetik őket a 19. század közepe óta gyűjtött feljegyzéseket őrző adatbázisokkal is.

Tömérdek régiót sújtottak borzasztóan szélsőséges időjárási jelenségek idén júliusban, amely egyben összhangban is volt a kutatók előrejelzéseivel. Ezek szerint a globális felmelegedés hatására a hőhullámok egyre rendszeresebbé és pusztítóbbá válhatnak, és az eddiginél is hevesebb esőzésekre kell számítani.

Kanadában és az Egyesült Államokban a júniustól mért rekordmagas hőmérsékletek nyomán több száz ember halt meg és erdőtüzek is kitörtek. Németországban, Belgiumban és Kínában a szélsőséges esőzések miatti áradások okoztak haláleseteket.

Ausztrália trópusi északi részén is júliusban mérték az eddigi legmagasabb napi maximum hőmérsékletet, míg Afrika északi részén "csaknem mindenhol" magasabb volt a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál.

Néhány régióban viszont, köztük Németországban és Oroszország egyes részein a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet mértek.

Borítókép: Profimedia