promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
26 ezer új lakossági napelem épülhet a Napenergia Plusz Programnak köszönhetően

26 ezer új lakossági napelem épülhet a Napenergia Plusz Programnak köszönhetően

Helyi Hírek
Kategória fejléc

A Napenergia Plusz Program 2024-et már év eleje óta nagy népszerűség övezte, mivel a pályázat nyertesei ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást szerezhettek. Az eredeti tervet, miszerint 15 ezer háztartásnak segítenek napelemes rendszerhez jutni, az időközbeni keretösszeg emeléssel közel 26 ezerre módosította.

A pályázat eredményei

A pályázat zárása előtti hónapban közel 33 ezer előregisztrációs kérelem érkezett a Napenergia Plusz Programba, amely a modern napelemes rendszerek telepítését támogatja. A program keretösszegét a kormány az eredeti 75,8 milliárd forintról további 30 milliárd forinttal emelte meg, lehetővé téve akár 25-26 ezer család számára, hogy beruházási költségeik kétharmadát átvállalja az állam.

A Napenergia Plusz Program célja a zöldenergia terjedésének elősegítése Magyarországon, amely tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb arányt érte el az áramtermelésben a napenergia terén. A program keretében a kormány ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást nyújt napelem és energiatároló beszerzésére, erősítve ezzel a háztartások önellátási képességét és csökkentve áramszámláikat.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleménye szerint a programban való részvétel iránti érdeklődés rendkívül magas volt: a jelentkezés első napján, 2024. január 15-én az összes érdeklődő majdnem fele nyújtotta be előregisztrációs kérelmét. A program felfüggesztésének híre ismét megélénkítette a jelentkezési kedvet.

Mi várható?

Magyarország elkötelezett a zöldenergia terjedése mellett, és célja az, hogy élenjáró szerepet töltsön be a megújuló energiaforrások termelésében és tárolásában. A Napenergia Plusz Program nemcsak a háztartások számára kínál jelentős megtakarítást és energiabiztonságot, hanem hozzájárul az ország energiaszuverenitásának megerősítéséhez is.

A program hatása jelentős lesz a hazai napelemes rendszerek terjedésére is, hiszen a jelenlegi több mint 271 ezer háztartási méretű naperőmű számát mintegy tizedével növelheti 2024-ben. Az állami támogatás révén a pályázati feltételeknek megfelelő jelentkezők hozzájuthatnak a szükséges anyagi forrásokhoz, amelyek lehetővé teszik számukra a modern lakossági napelemek telepítését és az energiatárolás elterjesztését.