promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennyi pénzből jönnek ki a magyarok, nem győznek számolgatni, hatalmas a szakadék vidék és város között
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elmúlt években még inkább előtérbe került a kérdés, de persze rengeteg függ a körülményektől.

A 2019 óta eltelt öt év nem a legszerencsésebbek között fog szerepelni a jövő történelemkönyveiben. Világjárvány, háború, válság, rekordinfláció, csak néhány dolog, ami miatt a gazdaság, a fogyasztás, valamint a jólét is megroppant - már ahol egyáltalán volt.

Különösen érezhető ez az olyan országokban, melyek a vezető hatalmaktól függenek, és nem rendelkeznek elegendő erőforrással ahhoz, hogy a külső hatásoktól függetlenül építsék tovább a gazdaságukat.

Magyarországon is komoly problémát okoztak ezek a külső hatások, illetve okoznak a mai napig is, ám a lakosság igyekszik alkalmazkodni, az emberek összébb húzták a nadrágszíjat, és próbálnak kevesebből kijönni.

Ahogy arról nem is olyan régen írtunk, hiába azonban a spórolás, valamint a minimálbér emelése, és az átlagbérek növekedése, mindez nem tudja lekövetni a drágulás mértékét. Így aztán a végén mégis kevesebb marad az emberek zsebében, pontosabban inkább kevesebbet ér.

Mint a világ számos országában, nálunk is tabutéma egymás fizetéséről kíváncsiskodni. Ám ha mégis előkerül a kérdéskör, akkor általában szemérmes válaszok hangzanak el, mindenki kerülgeti a forró kását, ezért legtöbbször az életkörülményeket következtetve lehet csupán némi fogalmunk arról, hogy kinek hogy megy - ám ez gyakran csalóka lehet.

Vannak ugyanakkor fórumok, ahol azért közlékenyebbek az anonim hozzászólók, habár itt mondhat bármit az ember, úgyhogy érdemes kellő óvatossággal kezelni a válaszokat. Mégis, ebből is az olvasható ki, hogy egyre több kell az eddig megszokott életszínvonal fenntartásához, és nagyon sok függ attól, hogy ki melyik részén él az országnak.

A Redditen többen is úgy vélekednek, hogy Budapesten havi 1 millió forint az, amiből a 2008-as válság előtti életszínvonalat manapság fenn lehet tartani. Vidéken nagyjából ennek felével számolnak, de persze az sem mindegy, hogy milyen a szülői háttér, van-e család, hitel, örökség.

Volt aki odáig ment, hogy két gyerekkel a nettó 3 milliós bér lenne az a két szülő számára, amiből kényelmesen lehetne élni, amiben van is valami, csak hát ez legfeljebb a felsőbb rétegnek adatik meg. Sokan ennek a harmadának is nagyon örülnek, megint más azt írta, hogy az a jó fizetés, aminél már nem kell nézegetni, hogy mi kerül a kosárba a bevásárlásnál – csak hozzávetőlegesen, manapság egy átlagos nagybevásárlás kosárértéke csaknem 35 ezer forint.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás