promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sorsdöntő hírt kaptak az idősek: már áprilisban életbe lépnek a nyugdíjak összegét befolyásoló változások
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fontos változások előtt áll a magyar nyugdíjrendszer.

Fontos hír érkezett a nyugdíjasok számára, egy új kormányrendeletből ugyanis kiderült, hogy fontos változások előtt áll a magyar nyugdíjrendszer.  Ezek e tervezett módosítások pedig nagy hatással lehetnek a nyugdíjasok jövedelmére és a társadalombiztosítási rendszer működésére is.

A mostani tervezet szerint az 1997-es törvény végrehajtásáról szóló korábbi kormányrendelet mellékletét cserélik le, az újabb táblázatot alkalmazva a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás pedig az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti, amelyek a nyugdíjak összegét befolyásolják.

A változás lényege a következő: az idei évben a január 1 és december 31-e között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni. Ezek a szorzók várhatóan 14 százalékkal magasabbak lesznek az eddiginél.

A valorizációs folyamat során a nyugdíj összegét az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset változásaihoz igazítják, így biztosítva a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez való alkalmazkodást. Ha valaki tehát például idén vonul nyugdíjba, akkor az előző évek átlagkereseteit, ideértve a 2022-est is, figyelembe veszik és azokat a 2023-as kereseti szintekhez igazítják. 

A TEOL cikke szerint ez azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonulás előtti évet megelőző évek kereseteit a valorizációs szorzószámmal kell megszorozni, ezáltal igazítva azokat az aktuális kereseti trendekhez. A folyamat pedig azt eredményezi, hogy azok, akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben magasabb a valorizációs szorzószám, mint az azt megelőző évben, jelentősen nagyobb juttatásra tehetnek szert.

Mint kiderült, a nyugdíjigénylés optimális időzítése nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíj, hanem a nők kedvezményes nyugdíja tekintetében is kulcskérdés. A nők kedvezményes nyugdíjas összegét ugyanis ugyanolyan szabályok szerint számítják, mint a rendes öregségi nyugdíj összegét.

Így ennek értelmében az idei évben nyugdíjat igénylőknek nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi átlagkeresetük összegét.

A lap külön kiemelte, hogy azt nem említi a törvény, hogy a nyugdíj összege drámai mértékben függ attól is, hogy valaki melyik évben igényli a nyugdíját. Pedig Magyarországon hasonló életpályák, hasonló szolgálati időtartamok, hasonló keresetek mellett is nagy mértékben eltérő összegű nyugdíjakat állapíthatnak meg a nyugdíjigénylés évétől függően, így jobb ha mindenki figyel erre.

Arról egyébként, hogy vajon hogyan alakulhat a magyar nyugdíjasok jövője, ebben a videóban bővebben is szót ejtenek: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás